Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 76. godini

Preminuo 'dobri duh Zagreba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Književnik i novinar Zvonimir Milčec, najpoznatiji po svojim djelima posvećenima rodnom Zagrebu, radi čega su ga često zvali "dobri duh Zagreba", umro je danas u Zagrebu u 76. godini.

Zvonimir Milčec rođen je u Zagrebu 1938. gdje je pohađao osnovnu, srednju i višu školu, a Novinarsku školu završio je u Beogradu. U njegovu bogatu radnom vijeku bio je profesionalni novinar, radio je kao reporter, kolumnist, urednik izdanja i pomoćnik glavnog urednika u Večernjem listu, te glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 90. GODINI Preminuo bivši argentinski predsjednik Carlos Menem: Bio je osuđen zbog izvoza oružja u Hrvatsku Slika nije dostupna U ZAGREBU Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Osobito je poznat i kao kolumnist, pa je tako desetak godina bio stalni kolumnist Jutarnjega lista, pa ponovo kolumnist Večernjega lista. Pisao je kolumne na više web stranica i portala, a bio je i suautor knjige o zagrebačkome Zoološkom vrtu, objavljene 2012. godine.

Novinarsku nagradu za životno djelo Otokar Keršovani dobio je 2009. godine, a Milčec je laureat i književne nagrade Grigor Vitez 1976. i nagrade Mlado pokoljenje (1977.) te Nagrade grada Zagreba, koju je primio 1994. godine.

Umro hrvatski književnik Milivoj Slaviček

Napisao je romane "U Zagrebu prije podne" i "Čovjek od novina", te knjigu pripovijetka "Tekuće priče". Autor je i dječjih romana "Zvižduk s Bukovca", "Posljednji zvižduk", "Priča o novinama" i "Tajna krvavog nosa".

Kao tematske cjeline Milčec je objavio u knjigama i cijelu biblioteku feljtona, podlistaka i kolumni o Zagrebu. Većina knjiga izašla mu je u ponovljenim izdanjima. Prevođen je na ruski i poljski, engleski i njemački, a neke su knjige poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove u kojima je, i kao scenarist, surađivao s redateljem Madenom Juranom.

Cjelokupni književni i novinarski rad Zvonimira Milčeca vezan je uz rodni Zagreb i apsolutni je rekorder u objavljenim podlistovima i kolumnama o Zagrebu po novinama (više od pedeset godina redovito svaki tjedan).

Sudjelovao je 1991. godine u inicijativi da se podigne spomenik Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj (rad akademskog kipara Stjepana Gračana, bio je aktivan u povratku Fernkornovoga spomenika banu Jelačiću 1990. godine, a zahvaljujući njegovoj inicijativi i organizaciji, Zagreb se 1988. godine odužio književniku Augustu Šenoi postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

Zvonimir Milčec bio je član Društva hrvatskih književnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene