Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenamjensko trošenje

Umjesto na oranice poljoprivrednici poticaje troše na kuće i aute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivredni inspektori samo su prošle godine proveli više od 3.000 nadzora nad korisnicima poticaja i u 114 slučajeva utvrdili nepravilnosti zbog kojih poljoprivrednici državi moraju vratiti 2,6 milijuna kuna.

Baš kao što se kontrolira plaćanje poreza, kontrolira se i trošenje novca za poljoprivredne poticaje. Inspektori su otkrili kako je više od 2 i pol milijuna kuna poticaja potrošeno nenamjenski.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Umjesto na oranici, poticaji su završili u novoj kući ili automobilu. Nenamjensko trošenje najčešća je zlouporaba poticaja.

'Mi smo uvijek zastupali da se kontrola na terenu radi. Za nenamjensko trošenje tih sredstava neka svatko odgovara ako je nenamjenski trošio', rekao nam je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Iznajmljivačima poticaji za izgradnju bazena!

Poljoprivredni inspektori su na terenu. Samo prošle godine proveli su više od 3.000 nadzora nad korisnicima poticaja. U 114 slučajeva utvrdili su nepravilnosti zbog kojih poljoprivrednici državi moraju vratiti 2 milijuna i 600 tisuća kuna.

'Treba to provodit. Samo žalosno je što se to na kraju sad kaže- ajmo pošteno. Ja mislim da je to dosta zakašnjelo i da ćemo sad na kraju imat problema s EU', smatra poljoprivrednim Ivan Mandić.

Hrvatska je dužna o provedenim nadzorima izvijestiti Europsku uniju.

Evo kako država jača srednje i malo poduzetništvo

'Do sada su kažnjeni samo oni koji su radili nepravilnosti, a kada dođe europska kontrola onda ćemo doslovce za određeni postotak svi, ukupan iznos umanjen, znači da ćemo svi biti kažnjeni. Stoga mi podržavamo da se kontrola radi', objasnio je Brlošić.

Inspektori na teren idu i nakon dojava građana

Inspektori su dužni svake godine provjeriti najmanje 5 posto obiteljskih gospodarstava. No, u posljednje vrijeme na teren izlaze i na dojavu građana.

'Bih. Ali ja koliko znam, ova moja okolica, sve je korektno', odgovorio nam je Mandić na pitanje bi li prijavio nekoga da zna da zloupotrebljava sustav.

I dok su jedni namjerno u prekršaju, drugi to čine nehotično. Dovoljno je da uz među ne zaoru metar širine. I u dužini taj se metar zna pretvoriti u više od hektara koliko se tolerira.

Hektar po hektar - palača na trošak poreznih obveznika, a zemlja u korovu.

700 milijuna kuna iz europskog proračuna

Hrvatsko je zakonodavstvo već godinama usklađeno s europskim. Zašto tek sada pojačan nadzor nad poticajima?

Prvi puta ove godine hrvatski poljoprivrednici poticaje dobivaju i iz europskoga proračuna. Riječ je o 700 milijuna kuna. A znamo da Europska unija itekako vodi računa kako se troši njezin novac, pa tako i poticaji.

Osim trošenja poticaja poljoprivredni inspektori će kontrolirati i kvalitetu bilja, standarde kakvoće voća i povrća, korištenje sredstava za zaštitu bilja, nadzirat će ekološku proizvodnju. O svemu tomu će izvještavati Europsku uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene