Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi se nadaju

Porez koji je podigao veliku prašinu: "Potpuno je nemoguće planirati ulaganja"

Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Jurić razgovara s iznajmljivačicom Martinom Nimac Kalcinom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Paušalni porez za iznajmljivače digao je popriličnu prašinu. Prema novom zakonu, taj porez može biti od 150 do 1500 kuna po krevetu. S Novom godinom stigao je još jedan novi zakon. Za sve iznajmljivače i novi paušalni porez koji plaćaju po svakom krevetu. Do sada se plaćao 300 kuna po krevetu i svugdje je bio isti.

Reporter Nove TV, Mario Jurič, razgovarao je s jednom od iznajmljivačica, Martinom Nimac Kalcina o tome kako će novi Zakon o paušalima utjecati na poslovanje iznajmljivača.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Slika nije dostupna Tri zone, tri cijene Zagreb: Prihvaćena odluka o visini paušalnog poreza na području Zagreba - 350 kuna po krevetu!

Kako vi gledate na novi pravilnik, je li to udar na iznajmljivače?

Udar je malo teška riječ. Donekle bi čak i stajala kada bi donijeli te najviše iznose koji su propisani, dakle 1500 kuna po krevetu. Međutim mi se svi nadamo i vjerujemo u razum naših lokalnih čelnika da ipak neće propisati tako visoke iznose koji su mogući po zakonu. Ako se i odluče za više iznose da ipak to bude u nekim razumnim postocima.

Koliko ste vi godišnje izdvajali za svoj apartman za paušalni porez?

Ja imam studio apartman, to su dva ležaja, 600 kuna godišnje, a sada ćemo vidjeti. Pitanje je koliko će se povećati, moraju tu odluku donijeti do kraja siječnja.

Gdje država najviše griješi?

Veliki je problem u stavranju osjećaja nesigurnosti kod nas mikro poduzetnika. Svi ulažemo u ne vlastite nekretnine već u one koje smo naslijedili, kupujemo i nove, ulažemo u okolicu, u zgrade, renoviramo...

Kad je riječ o novom Pravilniku, koje ste manjkavosti uočili?

Manjkavosti su taj osjećaj nesigurnosti, ne možete ulagati jer ne znate kolika će vam davanja biti sljedećih godinu, pet, deset. Vi kad investirate, planirate, radite predviđanja. Kako ćemo mi sad znati koji će to iznos biti iduću godinu ili idućih deset godina? Potpuno je nemoguće trenutno predvidjeti u odnosu na cijene koje bi trebali postaviti kod rezervacije.

Split svoj paušalni porez još nije donio, ne zna se ni koliki će biti no Vrgorac je najavio da bi on mogao iznositi 150 kuna godišnje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene