Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezervirani prema poklonu

Umirovljenici o jednokratnoj pomoći Vlade: "To je zamagljivanje. Ne daje svoju ušteđevinu nego daje od svih nas"

Aktualno Galerija Umirovljenici o Vladinom poklonu - 5 Umirovljenici o Vladinom poklonu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici o Vladinom poklonu - 4 Umirovljenici o Vladinom poklonu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici o Vladinom poklonu - 3 Umirovljenici o Vladinom poklonu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici o Vladinom poklonu - 2 Umirovljenici o Vladinom poklonu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Umirovljenici o Vladinom poklonu - 1 Galerija 1/5 >>
Vlada je za blagdane u četvrtak obećala pokloniti novac. I to najugroženijima, a među njima i umirovljenicima.

Što oni kažu na poklon premijera Andreja Plenkovića, kako žive i je li Božić bio bolji nekad ili sad, u umirovljeničkom domu Sv. Ana u Novom Zagrebu provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Pitate li umirovljenike što žele za Božić svi će reći isto. "Samo zdravlja, samo zdravlje mi treba, ništa mi više ne treba", navodi 80-godišnja Ljuba.

Ali kad kapne dodatni novac, nitko se neće buniti. Vlada im je obećala jednokratnu potporu od 400 do 1200 kuna ovisno o visini mirovine.

"To je lijepo, krasno je to od njega, da se može sjetiti i za ove koji su malo slabije imovine", smatra 84-godišnja Zlata.

"To je lijepo, ali to vam je malo zamagljivanje, znate. Nitko nikome ne daje, jer ne daje svoju ušteđevinu nego daje od svih nas", rekla je Ljuba.

Pročitajte i ovo Hrvatska kuna Za ljepše blagdane U ovome hrvatskom gradu isplaćuju božićnice za starije osobe, provjerite uvjete

85-godišnja Tatjana kaže kako ne zna hoće li novca biti ili ne - dok ne sjedne na račun. "Imala sam dobrog muža koji mi je ostavio, njemu mogu najviše se zahvaliti, državi - ništa", dodaje.

Pa ipak, kažu, život u mirovini je lijep premda s malim primanjima - težak. "Tko ima malu mirovinu, to je jako teško", navodi Zlata.

"Skromni smo sada. Ništa nam više ni ne treba zapravo", dodaje Tatjana.

A skromiji su bili i blagdani u njihovoj mladosti, no uspomene su prekrasne.

"Onda je bio snijeg, onda je i to bio jedan ukras. Puno se družila obitelj, pjevalo se, išlo se u crkvu, s polnoćke smo se svi vraćali, išli smo jedni drugima", prisjetila se Ljuba.

"Pokloni su vam bili ovako: pod borem su bile jabuke božićnice, eventualno neki licitarski ukras - onaj konjić. To ja govorim o prve dvije godine poslije Drugog svjetskog rata - 46. i 47.", kazao je 83-godišnji Ivan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Detalji Vladina paketa od 700 milijuna kuna: Tko, kada i koliko novca može očekivati

Za uspomene se živi, ali one ne plaćaju lagodnu starost.

Kako se pripremiti? Savjet je dala najstarija među umirovljenicima - 90-godišnja Anka.

"Ja sam, kad sam počela raditi, kupila ruski sat za cijelu moju plaću, a kaput sam morala uz zajam uzeti. A sad sjede po kafićima, a 10, 12 i 15 kuna je kava. Je kako ne? To tako ne ide", rekla je i dodala da treba štedjeti za starost.

Pa što dodati? Štedjet ćemo koliko budemo mogli.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene