Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birokratska petlja

Vlakom k doktoru, no je li put od 25 sati u jednom smjeru dobar izbor? "Umiru jer ne mogu platiti svoje zdravstvene usluge"

Aktualno Galerija Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Foto: DNEVNIK.hr Jasna Petrović, sindikat umirovljenika Jasna Petrović, sindikat umirovljenika Foto: DNEVNIK.hr Pravo na naknadu troškova - 1 Pravo na naknadu troškova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pravo na naknadu troškova - 2 Pravo na naknadu troškova - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pravo na naknadu troškova - 3 Galerija 1/6 >>
Zadovoljstvo starijih od 65 godina zbog mogućnosti besplatnog putovanja vlakom polako se pretvara u frustraciju jer zbog te će povlastice mnogi izgubiti pravo na naknadu troškova putovanja za odlazak liječniku.

HZZO troškove putovanja na rehabilitaciju iz Đakova u Osijek ne priznaje. Razlog je u najmanju ruku neobičan. HZZO naime pokriva troškove javnog prijevoza po najnižoj cijeni i prema najkraćoj relaciji. To je u velikom broju slučajeva vlak.

Iz HZZO-a objašnjavaju da pacijent s odbijenice koji ima više od 65 godina pa po novome ima pravo na besplatan vlak i samim time nema pravo na naknadu.

"Pacijentima se ne bi smjelo na ovakav način ograničiti njihov izbor prijevoza kada idu na liječenje jer su mnogi pacijenti koristili vlastita sredstva, automobile, i dobili bi povrat troškova koliko košta karta", ispričala je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Sada to više neće moći činiti.

"Oni zapravo odlučuju po logici svojih birokrata koji jednostavno nastoje uštedjeti nauštrb svakog pojedinog građanina, a u ovom slučaju starijih osoba i umirovljenika", ustvrdila je Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12)

Najveći je problem što vlak nije uvijek dobar izbor za odlazak liječniku starijih i bolesnih osoba.

"Uzmimo primjer Gospića, koji nema PET-CT. Pacijent upućen na tu pretragu u Rijeku primjerice idućeg ponedjeljka ima na raspolaganju dva vlaka.

Prvi kreće u 1 sat i 44 minute nakon ponoći i do Rijeke mu treba 4 sata i 51 minutu. Drugi kreće u 11 sati i 49 minuta, ali će u Rijeku stići tek u utorak jer vlaku do 120 kilometara udaljenog odredišta treba čak 25 sati i 13 minuta.

Najkraći povratak traje oko 4 i pol sata, ali samo ako kod liječnika sve brzinski obavi i stigne na kolodvor do 14 sati. Za sve nakon toga vlak do Gospića vozi 23 odnosno 27 sati", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Pročitajte i ovo Screenshot Užas u Poljskoj! Automobilom pokosio masu ljudi koji su čekali tramvaj, među 19 ozlijeđenih su i djeca

U Sindikatu umirovljenika strahuju da će ova situacija brojne umirovljenike u malim sredinama gdje su i mirovine uglavnom male to staviti u tešku situaciju.

"Umiru zato što nemaju dovoljno da plate svoje zdravstvene usluge. Ja bih samo rekla, kako vas nije sram?" upitala je Petrović.

Sam pilot projekt besplatnog prijevoza vlakom pozdravljaju. Koliko je popularan, govore i brojke. U dva mjeseca izdane su 90.304 pametne kartice kojima je ostvareno više od 172 tisuće putovanja. No to, dodaju, treba biti dobrodošao bonus, a ne osnova za ukidanje dosadašnjih prava.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene