Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na čelu Vlaka slobode

'Rekao sam Tuđmanu ako ja moram poginuti neka poginem, ali ti ćeš stići u Split'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlak je sa zagrebačkog kolodvora prema Splitu krenuo 26. kolovoza 1995. godine.

Poznato je da je prije 20 godina, tek nekoliko dana nakon Oluje, Vlak slobode prošao oslobođenim područjem od Zagreba do Splita i simbolično spojio rascjepkani sjever i jug zemlje. Manje je poznato da je vlakom upravljao danas umirovljeni strojovođa Mihovil Tomić, s iskustvom na prugama dugim 40 godina. Koliko god su u tim trenucima emocije htjele prevladati, ostao je hladne glave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proslava Oluje Josipa Rimac već 10 godina za redom organizira proslavu u Kninu: 'Ova je bila najbolja' Slika nije dostupna 20. godina nakon Oluje Gotovina u Kninu: Ponosan sam i sretan

26. kolovoza 1995. Vlak slobode krenuo je sa zagrebačkog kolodvora prema Splitu.

'8 i 3 minute vlak je krenuo, trebao je u 8, a u 18 smo došli u Split', rekao je Mihovil Tomić, strojovođa vlaka slobode.

Ovaj strojovođa osoba je koja je Vlak slobode, ili u željezničkom jeziku poznat kao 131.a, dovezao do splitskog kolodvora.

'Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska - moga tate nema…'

'To sam mu rekao javno, predsjedniče Tuđman, stići ćeš u Split, po cijenu…ako ja moram poginuti neka poginem, ali ti ćeš stići u Split', kaže Tomić. U povijesnom vlaku, koji je ponovno spojio sjever i jug, bio je prvi hrvatski predsjednik, državni dužnosnici, prognanici.

'Mogu da vam kažem, ja sam cijelim putem i otkad sam saznao da vozim, ne znam kako sam uspio biti tako miran jer inače nisam miran čovjek', kaže strojovođa.

Prolazak nakon 4 godine prekinutih veza

Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Split. Ovim putem vlak je prošao nakon 4 godine prekinutih veza. Mihovila nije bilo strah - pa ni mina na koje su mogli naletjeti.

'Vi ćete se meni čudit, ali nije me bilo strah. Meni je Hrvatska bila prva, a sve ostalo drugo. To je moja supruga znala, i moji sinovi. Ja sam rekao, ako se vratim, vratim, ako ne, prihvatite me takvoga kakav jesam', prisjetio se Mihovil.

200.000 sudionika, oslobođenih 10.000 četvornih kilometara, 196 poginulih...

Na svakoj stanici vlak je izazvao slavljeničko oduševljenje. Posebno na kraju puta.

'Dolazak u Split, svi peroni su bili pretrpani ljudima. Pjesma se čula, čulo se sve naj naj. Nije bilo niti jedne riječi da je bilo loše. Bilo je sve naj naj. Čuo sam kada je predsjednik rekao da treba obećati još Vukovar. I tad se prolomila još veća vika, galama, opće veselje', priča Mihovil.

Dva legendarna vojna pilota otvorila dušu za Dnevnik Nove TV

'Nisam zaplak'o, ali na neki način, shvatio sam veću vrijednost, rodila se sama u meni, da sam ovim poslom nešto vrijedno napravio', zaključuje.

Toliko vrijedno da se pamti. Obećanje s Rive, ubrzo je i ispunjeno. 8. lipnja 1997. Vlak mira stigao je u Vukovar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene