Ulje smilja jako je traženo u kozmetičkoj industriji. Iz destilerije u Galovcu kraj Zadra izveze se ama baš svaka kap.


Biljka raste samo na manjim područjima, a od cijele tone smilja napravi se samo litra i pol ulja. I zato jedna proizvedena litra stoji čak 1.000 eura! Od toga profitiraju i sami berači.

Vezani članci Zlatne poluge, ilustracija (Foto: AFP) Akcija "Zlatni karat" urodila plodom: Uhićeno trideset ljudi, zaplijenjeno čak 40 kilograma zlata i srebra Propala zarada na smilju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kako je nekada izrazito unosan izvor zarade naglo propao: "Očito je netko tu pronašao šansu da se brzo obogati'

Otkupna cijena kilograma je 5 kuna, pa ako berač na dan ubere 100 kilograma, zarada mu je 500 kuna. Trenutačno, procjenjuje se da je u cijeloj Dalmaciji od 800 do čak 1000 berača smilja i ostalog samoniklog bilja poput kadulje.

>> Nepoznati počinitelj izlio motorno ulje u bunare!

Ministarstvo zaštite okoliša svakom proizvođaču daje dozvolu za određen broj tona smilja. Ono se može brati samo tijekom 2 ljetna i 2 jesenska mjeseca na točno utvrđenim lokacijama. Za berače ovo je sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi.

Da ne bi bilo rada na crno, proizvođači moraju imati vaučere, pomoću kojih se beračima doprinosi plaćaju na dnevnoj osnovi. Smilje su u zaleđu još prije nekoliko godina smatrali beskorisnom dračom, a sada se branje i prerada pokazuju kao pun pogodak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook