Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maslinovo je ulje kralj među uljima. Hrvatska proizvodnja još uvijek zaostaje za Italijom ili Portugalom, no stvari bi mogle krenuti na bolje ulaskom u EU. Glavni domaći adut je kvaliteta.


Nutricionisti se slažu da je maslinovo ulje kralj među svim uljima. 'Evo unatoč lošoj godini maslina je izuzetno dobro rodila, što je druga godina za redom i de facto, ovo je prerod', kaže maslinar Mladen Bečić te dodaje da je nakon kiša pala u pravom trenutku.

>> Turisti obožavaju hrvatske delicije

Vezani članci Festival maslina (Foto: Dnevnik.hr) Raj za obožavatelje mediteranske kuhinje: Posjetitelji Festivala maslina uživali u raznim tipovima maslinova ulja Slika nije dostupna Pogledajte zašto svaki lukavi ribar uz sebe nosi žličicu maslinovog ulja

Ističe i da je ovogodišnja žestoka suša barem u nečemu bila korisna. 'Evo kao što vidite, plod je izuzetno zdrav, insekti, štetočine koje napadaju plod masline nisu mogli funkcionirati na plus 31 stupanj'.

Premda ima i drugih zadovoljnih maslinara, Hrvatska je ipak još daleko od Portugala ili Italije po broju stabala i količini proizvedenog ulja. Kod nas je ozbiljnija proizvodnja tek u začecima, a potencijalni adut u budućnosti mogla bi biti iznimna kvaliteta maslinova ulja.

'Ulje sa izrazito voćnim okusom, s minimalnom kiseline, masnih kiselina i minimalno gorčine', opisuje maslinar Bečić kvalitetu domaćeg ulja. Skori ulazak u Europsku uniju cijelu bi proizvodnju trebao podignuti na novu razinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook