Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORISNI SAVJETI

Ukrali su vam mobitel ili ste ga izgubili? Doznajte što možete učiniti prije no što sve prijavite policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobiteli nerijetko vrijede pravo malo bogatstvo kada ih kupujemo. Svojim vlasnicima oni ubrzo postaju izvor informacija, kontakt s dragim ljudima, pomoć u poslovnim obvezama, zabava... Jednom riječju - neprocjenjivi. Zamislite kako biste se osjećali kad biste shvatili da je vaš mobitel nestao! Ako vam se to ikad dogodi, ne očajavajte.

Većinu ljudi uhvatit će panika u trenutku kad shvate da im je nestao mobitel. Bilo da je izgubljen ili ukraden, prije nego što nazovete policiju, pokušajte ga sami pronaći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pun pogodak Škole zabranile mobitele: "Djeca imaju smanjenu pozornost, siromašniji rječnik i tjeskobna su" Ilustracija Uhvatili ih policija i USKOK Zatvorski službenik u zatvor prokrijumčario mobitel i steroide: U svemu sudjelovale četiri osobe, za jednom se još traga

Prva stvar koju će svatko napraviti jest - zvati svoj broj mobitela s nekog drugog telefona u nadi da će se javiti pošteni nalaznik i vratiti ga za simboličnu nagradu i nekoliko riječi zahvale. No, ako je mobitel ukraden, to se neće dogoditi.

Nemate li naviku zaključavati mobitel, odmah kontaktirajte teleoperatera čiju SIM karticu koristite. On će blokirati odlazne pozive i stvaranje dodatnih troškova koje može uzrokovati osoba koja u svojim rukama u tom trenutku drži vaš mobitel.

Nakon toga vam preostaje još samo prijaviti slučaj policiji, koja će ga pokušati pronaći putem IMEI broja i signala. Stoga vodite računa da pozivima ne ispraznite bateriju do kraja.

Ako vam je mobitel zaključan, a osoba koja ga ima nije se javila na vaš poziv i sumnjate da je ukraden, prije nego što se javite svojem teleoperateru, sjednite ispred računala.

Pronađite svoj uređaj

Većina Androidovih pametnih telefona dolazi s aplikacijom Find My Device (Pronađi moj uređaj). Uz nju možete automatski pronaći svoj mobitel. 

Prijavite se na Google račun na koji vam je spojen pametni telefon i na stranici "Find My Device" ćete vidjeti više opcija, a iznad svih vrlo brzo će se pojaviti lokacija vašeg mobitela. Ova mogućnost nudi vam se samo ako ste u mobitelu omogućili istoimenu aplikaciju.

Na istoj stranici možete učiniti da kradljivcu vaš mobitel zvoni pet minuta čak i ako je bio postavljen na bešumni način rada. Također, možete zaključati mobitel, odjaviti se s njega, a kradljivcu ostaviti kratku poruku koju će vidjeti čim pokuša nešto raditi na njemu.

Možete mu poručiti da vam vrati mobitel uz gumb za odlazni poziv prema broju koji napišete na stranici Find my device kako bi vam se mogao javiti. I na kraju, možete izbrisati sav sadržaj s mobitela, ali tada ga više nećete moći locirati.

Ako ova potraga nije dala rezultata, prijavite krađu mobitela policiji, a ona će ga pronaći uz pomoć IMEI broja, jedinstvenog 15-znamenkastog broja koji ostaje zabilježen svaki put kad se mobitel koristi mrežom za primanje ili slanje poziva ili poruka. 

Broj se nalazi na kutiji u kojoj ste kupili ili dobili mobitel, u postavkama mobitela, a napisan je i pored baterije. Zato je dobro sačuvati kutiju u kojoj vam je mobitel stigao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene