Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslodavci bi povećali plaće

Što bi ukidanje najveće stope poreza značilo za 100.000 građana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada razmatra ukidanje ili smanjivanje najveće stope poreza na plaću. Stopa od 40 posto Hrvatsku smješta među rekordere, a tiče se svih onih koji imaju plaću veću od 8800 kuna. Kada bi se ukinula, za više od 100.000 građana porasle bi plaće.

Ukinuti najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto ili promijeniti porezne razrede na plaće - razmišljanja su Banskih dvora. U tu kategoriju spada više od 100.000 građana - svi oni koji imaju plaću veću od 8800 kuna.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Svjesni su, kazao je ministar rada Mirando Mrsić, da je cijena rada u Hrvatskoj jako visoka. 'Smanjenje porezne stope povećava plaće, no treba vidjeti na koji način i što će se desiti. Jedna od inicijativa koju smo pokrenuli, ali da bi došli do pravih efekata potrebne su dodatne analize da se vidi koje stope poreza na koju razinu plaća jer ćemo tako omogućiti da građani imaju veće plaće', kaže Mrsić.

Liječnici koji su najvećim dijelom po plaćama svrstani u platni razred koji plaća najveću stopu poreza na dohodak od 40 % pozdravljaju ovu odluku.

Kada bi se najveća stopa ukinula ili smanjila i plaće bi bile veće. 'Najavljenim poreznim rasterećenjem i poboljšanjem materijalnog statusa doći će do sveopćeg poboljšanja atmosfere rada u sustavu i smanjit će se mogući daljnji odljev liječnika u inozemstvo', smatra dr. Pavo Kostopeč.

Ako bi došlo do smanjenja najveće porezne stope najveći poslodavac Agrokor oslobođena sredstva usmjerili bi na povećanje plaća radnika.

A poslodavci predlažu i ovo... 'Kad bi podigli neoporezivu stopu dobili bi i zadovoljne radnike koji bi bili produktivniji, imali bi veća neto primanja i mislim da bi to bio snažan poticaj u povećanju potrošnje', kaže Marin Pucak, predsjednik uprave Zvečevo.

Lalovac protiv varalica: Na meti svi koji su stekli milijune varajući državu!

U Hrvatskoj se plaća 17,2 posto doprinosa na plaću. 20 posto doprinosa iz plaće. Porez na dohodak oporezuje se prema tri stope: 12, 25 i za sve plaće iznad 8800 - porezna stopa od 40%! Plus prirez - ovisno o mjestu stanovanja.

To su, smatra stručnjak za financije, pregrubo napravljeni platni razredi. 'Mislim da se tu može kroz više razreda pravednije rasporediti porez. Ako je minimalna plaća oko 3000 kuna, a znamo koliki su troškovi života tu nema govora da bi se uopće trebao ikakav porez, ako je to jedini prihod, razrezivati', kaže Davor Banović, ovlašteni revizor i dugogodišnji stalni sudski vještak za financije.

Najveća porezna stopa od 40 posto, tvrdi Petar Lovrić, Hrvatsku u Europskoj uniji svrstava među rekordere. 'Nama se događa odljev znanja, odljev menadžera u regiju odlaze u središta u Beograd u Bratislavu a država od toga nema nikakve koristi', kaže Lovrić.

No nije dovoljno, tvrdi bivša ministrica financija, mijenjati samo porezne stope. 'Ne razmišljati kako su te promjene povezane sa drugim porezima i raditi to u okruženju gdje nema pravih strukturnih reformi mislim da neće dati željene rezultate', smatra Martina Dalić.

Da se ukine najveća stopa poreza na dohodak od 40 posto - državna blagajna ostala bi bez 2 milijarde kuna, a tim se novcem pune lokalni proračuni.

No može se nadomjestiti primjerice ukidanjem reinvestirane dobiti ili porezom na kamate na štednju - koji se ionako uvodi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene