Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuna odlazi u prošlost

Ukinuta obveza dvojnog iskazivanja cijena, građani strahuju što bi se moglo dogoditi: "Nadam se da neće doći do toga"

Aktualno Galerija Nema kune; ilustracije - 4 Nema kune; ilustracije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nema kune; ilustracije - 3 Nema kune; ilustracije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nema kune; ilustracije - 2 Nema kune; ilustracije - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nema kune; ilustracije - 1 Galerija 1/4 >>
Kune više neće biti istaknute na cjenicima, policama, računima. Danas je prvi radni dan - bez kune. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Od jučer je ukinuta obveza dvojnog iskazivanja cijena. Kuna odlazi u prošlost, no i danas su građane u brojnim trgovinama dočekale dvojne cijene. Dok trgovci očekuju kako će uklanjanje cijena s kunama potrajati i mjesec dana, građani strahuju od novog poskupljenja.

"Nedostajat će mi kuna. Apsolutno. Od prvog dana nedostaje. Kuna je ipak kuna", kaže Tomislav.

No, nisu svi tako emocionalni...

"Mislim da to što prije sasječemo da će to biti bolje za sve nas", kaže Ankica.

"Ako su planirali povisiti cijene, to će napraviti ovako ili onako", rekla je Nada.

"Nadam da ne, naše su plaće jako male, ne bi trebalo ništa poskupjeti", dodala je Ankica.

"Naša situacija je takva da mi uvijek nešto iskoristimo, ali vjerojatno s vremenom će doći sve na svoje", rekao je Stjepan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velike količine ecstasyja Dvojica krijumčara uhićena na granici, policija pronašla drogu, a oni se branili: "Prevozimo čaj u rinfuzi"

Sasjeći kune s natpisa sa cijenama što prije žele i trgovci jer će im tako biti lakše poslovati. Prema zakonu to moraju učiniti u razumnom roku.

"Računam da će svima biti dovoljno mjesec dana da to riješe jer sad je to ipak lakše. Kod uvođenja dvije valute je to bilo puno veće za sustave, sad samo treba eliminirati. Ima tehničkih poteškoća, ali je to sigurno lakši put", rekao je Slobodan Školnik, direktor trgovine namještaja.

No, mnogi bi da to potraje jer strahuju da odlaskom kune dolaze - nova poskupljenja.

"Hoće li ukidanje dvojnog iskazivanja cijena dovesti do novog ciklusa zaokruživanja cijena naviše? Mnogi građani od toga strahuju, a kako bi to u teoriji izgledalo? Primjerice, cijena kauča sada iskazana samo u eurima iznosi 1844 eura. Nije baš zaokruženo. E sad kada bi se zaokruživalo ona bi u vrlo kratkom periodu vjerojatno porasla na 1899 eura i 99 centi. No, koliko je realno da se to doista i dogodi?", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina. 

Dobra vijest za potrošače jest da dolazi vrijeme sezonskih sniženja.

 

"Vjerujem da potrošači puno manje trebaju brinuti da li će ih trgovci na neki način navući na više cijene, jer trgovci su podložni konkurenciji, čak i žestokoj konkurenciji. Puno više neka se brinu da li će im javna uprava i lokalna uprava podignuti cijene tamo gdje ima monopol i tamo gdje ne mogu se s nikim uspoređivati", kaže Školnik.

Jer, najbolja mjera zaštite potrošača je - mogućnost izbora.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene