Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuju pritisak

Ukinuli plaćanje komunalnih doprinosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto pričanja o krizi u malenom istarskom mjestu odlučili su smanjiti pritisak na svoje građane. Besplatna građevinska dozvola zvuči nevjerojatno, ali tako je. Lokalne vlasti u Svetvinčentu ukinule su za ovu godinu komunalne doprinose i naknade!

Robertu Botiću koji počinje gradnju obiteljske kuće vijest o neplaćanju komunalnog doprinosa za novogradnju - stigla je kao dar s neba. 'Bit će opremanja kuće, uređenje okoliša za sve…, jer budžet je mali, a 15 do 20 tisuća kuna je velika stavka', rekao je Robert.

Pročitajte i ovo Novac na bankomatu, ilustracija Solidarne mjere ili kozmetika Banke donijele mjere za građane pogođene krizom, oporba nezadovoljna, ministar poručuje: ''Očekujemo više“ Trebamo li strahovati od nove krize? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pušemo li na hladno? Trebamo li strahovati od nove krize? Ekonomski stručnjak tvrdi: ''Ako i dođe, dočekat ćemo je bolje od one iz 2008. godine''

Ovom odlukom oOćina će ostati kraća za pola milijuna kuna, dvadeseti dio proračuna. 'Mi smo to sad u mogućnosti napraviti, jer smo u prošlim godinama ostvarivali proračunski suficit tako da imamo određena slobodna sredstva koja možemo usmjeriti u ono što smatramo da je važno', rekao je Igor Macan iz Općine Svetvinčenat.

Pomaže se i obrtnicima. Ni oni neće ove godine plaćati komunalni doprinos i još im općina sufinancira kamate za nova ulaganja. 'Kamata će biti 3,5 posto što je jako povoljno u ovim vremenima', kaže obrtnik Branko Dajčić.

Svetvinčent broji nešto manje od dvije i pol tisuće stanovnika. Sedamdesetak ih je nezaposleno. 'To će stanovnicima uštedjeti od 200 do 500 kuna kvartalno koje su izdvajali u tu svrhu', kaže Dalibor Macan, načelnik općine Svetvinčenat. Općina je s četrdeset posto deficita 2005., prošlu godinu zaključila s pedeset posto viška u proračunu. Recept je kažu jednostavan - štednja, racionalno trošenje i rad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene