Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uspješni hrvatski poljoprivrednici koji ne primaju poticaje i ne prosvjeduju, ministru Čobankoviću poručuju: ukinite poticaje i neka seljaci sami zarade plaću.


I uz povoljne kredite i gotovo najveće poticaje u Europi, domaća je hrana skupa, a mlijeka i mesa sve je manje.  Zbog 40 krmača i 700 tovljenika, Stanko cijele dane provodi na farmi. Poticaje za tovljenike država je ukinula, no za njima ne žali. 'Da nema uopće poticaja daleko bi bilo bolje, ako austrijski seljak može bez poticaja u svinjogojstvu, možemo i mi', kaže.

Vezani članci Bojan Stipešević - 1 Usred zime u Slavoniji počele listati - banane: "Neke stvari ćemo morati promijeniti, prijeći na način koji je drugačiji" Slika nije dostupna Sastanak u Kutjevu bez dogovora - seljaci idu u prosvjed!

Uz interventni otkup, ministar Čobanković, razmišlja o novim poticajima. 'Mi smo pripremili određen mjere koje će biti usmjerene prema rasplodnim krmačama gdje ćemo uvesti još jedan dodatni poticaj', tvrdi ministar Čobanković.

>> Seljaci nisu konkurentni iako potičemo 220 proizvoda

Domaćeg je mlijeka manje i to 56 milijuna litara. Broj farmera smanjio se za 5 tisuća. Žele li poticaje, iz Bruxellesa ih čeka novi pritisak. Legalizacija farmi trenutno je gorući problem. Bez nje, poticaja u Europskoj Uniji, nema. U Srbiji je takav postupak besplatan, a u Hrvatskoj, samo stajnjak može koštati malo bogatstvo.

Za rajčicu u plasteniku, Stipo poticaje nikada nije ni imao. Zapošljava 12 radnika, otplaćuje 10 milijuna kuna kredita i nije u gubitku. 'Vrlo je bitno da smo solventni, da možemo vraćati kredit, a nama nakon osam godina kad ga otplatimo tek dolazi prava zarada', kaže Stipo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju