Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU potiče 15

Seljaci nisu konkurentni iako potičemo 220 proizvoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti dan prosvjeda seljaci su ipak popustili i odblokirali prometnice. Policija im je zaprijetila kaznenim prijavama, a njihovi suseljani bijesni su jer zbog njihove blokade ne mogu obavljati dnevne obveze.

Prema Vladi i ministru Čobankoviću šalju prijeteće strelice, ali od prosvjeda ne odustaju. Istražili smo jesu li njihovi zahtjevi ambiciozni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Seljaci su odlučili zaigrati još jednu utakmicu s Vladom. I dublje zaorati u prazni državni proračun iz kojeg su u 2009. dobili 3 milijarde i 670 milijuna kuna, a u posljednjih 10 godina čak 33 milijarde.

>> Seljaci odblokirali prometnice, ali ne odustaju od zahtjeva

'Pitajte ministra koliko je od te 3 milijarde otišlo za subvencioniranje uvoza', komentira ove brojke Tomislav Pokrovac iz Sindikata hrvatskih seljaka.

Od 2.250 kuna poticaja po hektaru, seljaci ne odustaju, a matematika kaže da na njemu godišnje rade svega 16 sati.

Europa potiče samo 15, a Hrvatska nevjerojatnih 220 proizvoda. Potičemo sve – od svinjogojstva do uzgoja lavande.

Hrana i dalje najskuplja u Europi

'Potpore su uobičajene kao i u EU, samo u Europi seljaci to dobivaju zadnjih 40 godina', kaže Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjski zadužen za poljoprivredu.

Seljaci u EU su daleko konkurentniji od naših seljaka koji na poticajima državu prevare za 25 milijuna. Uz visoke kredite i izdašne poticaje, hrana je i dalje najskuplja u Europi.

'Građani kupuju mlijeko po 7 kuna, a mi ga proizvedemo za kunu i 70. Zašto mora biti 50 posto marže za te proizvode', pita se Pokrovac. On je tražio razgovore s ministrom Čobankovićem, no do njih nije došlo. Ipak, ni vlada ni seljaci ne odustaju od tvrdih stavova, a traktori i dalje ostaju parkirani uz cestu. Jer uskoro, prijete seljaci, slijedi nova blokada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene