Marihuanu, namijenjenu zagrebačkom tržištu, pokušali su prokrijumčariti kao opremu za brazilske sportaše, no tamo nije bilo ni Brazilaca, ni sportaša, ni opreme

Galerija Privođenje krijumčara (Foto: Dnevnik.hr) Maskirani krijumčar (Foto: Dnevnik.hr) Zaplijenjene droge (Foto: Dnevnik.hr) +3 Marina Danković i Luka Vujić (Foto: Dnevnik.hr)

Budno oko hrvatskih policajaca razbilo je švercerski lanac. Krijumčar je u praznom autobusu pokušao prokrijumčariti više od 340 kilograma marihuane. Od prije nije poznat policiji, ali život u inozemstvu zamijenit će životom iza rešetaka dubrovačkog zatvora.

Vezani članci Pali dileri droge u Rovinju - 3 Dolijali dileri droge u Rovinju: Policija pronašla heroin, marihuanu, amfetamine, MDMA... Droga 50 puta jači od heroina: Policija zaplijenila količinu dovoljnu da ubije sve Amerikance

Uhićen je i vlasnik turističke agencije kojeg se povezuje s ovim pokušajem krijumčarenja koji također nije ranije imao sukoba sa zakonom. Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i on 30 dana ostaje iza rešetaka.

Droga koja je trebala završiti na zagrebačkom tržištu na put iz Crne Gore u Hrvatsku krenula je u četvrtak ujutro pa je na granični prijelaz Karasovići autobus došao nešto poslije 15 sati.

Martina Đanković iz policijske postaje Gruda rekla je kako je vozač autobusa izgledao sasvim normalno. "Izgledao je kao i svaki drugi putnik koji dođe na granični prijelaz prilikom ulaska ili izlaska u RH", dodala je Đanković.

Prazan autobus ipak je probudio sumnju pa je policajac Luka Vujić krenuo u pregled. Kaže kako je tijekom pregleda primijetio više crnih torbi zbog čega je pitao vozača što se nalazi u njima, a on mu je rekao kako se radi o atletskoj opremi sportaša iz Brazila.

No, u 17 torbi bilo je po 20 kilograma marihuane kojoj je vrijednost viša od 15 milijuna kuna na ulici. Stručnjaci upozoravaju kako marihuana preuzima primat na tržištu droga.

Doktor Ivan Čelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče objašnjava nam kako gotovo 1 posto osoba od 15 do 64 godina u Europskoj Uniji konzumira gotovo svakodnevno marihuanu. „Dakle ako gledamo ilegalne droge najveći problem je sa marihuanom, a odmah iza toga slijede psihostimulativne droge“ dodaje Čelić.

Radi se o kokainu, heroinu, LSD-u, ectasyju, ali i osvježivačima zraka.

Katarina Dodig Ćurković iz osječkog KBC-a govori kako problematični osvježivači zraka uzimaju maha među mlađom populacijom iz više razloga. Kaže kako ih uzimaju jer su lako dostupne, a istovremeno jeftine.

Između 30 i 40 tisuća ljudi u Hrvatskoj svakodnevno na neki način manipulira s drogom. Upravo tu je najviše prisutna i marihuana, u smislu konzumacije, ali i u smislu preprodaje i raznih drugih tipova manipulacije“ tvrdi stručnjak za droge Dubravko Klarić.

Ako se krijumčarima s početka priče dokaže krivnja, prijeti im i do deset godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju