Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno štetnije nego ranije

Turisti u Hrvatsku donose nove, opasne droge: "Marihuana je deset puta jača nego prije 20 godina"

Droga (Foto: Dnevnik.hr)
Droga (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pročelnik zavoda za dualne poremečaje u Vrapču spec. psih. dr. Ivan Čelić (Foto: Dnevnik.hr) Pročelnik zavoda za dualne poremečaje u Vrapču spec. psih. dr. Ivan Čelić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marihuana (Foto: Dnevnik.hr) Marihuana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Droga (Foto: Dnevnik.hr) Droga (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Glasnogovornica PU Istarske Sanja Vitasović (Foto: Dnevnik.hr) Glasnogovornica PU Istarske Sanja Vitasović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ravnatelj 13. gimnazije u Zagrebu Želimir Čečura (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Policija upozorava da u Hrvatsku s turistima stižu nove sintetske droge i da je marihuana deset puta jača nego prije 20 godina. Mladi se danas presmjelo drogiraju na javnim mjestima, a roditelji negiraju probleme.

Festivalski turisti u Pulu donose droge koje naši kriminalisti nekad ne znaju prepoznati. Više o tome što konzumiraju znala je glasnogovornica PU Istarske Nataša Vitasović. “Najčešće konzumiraju marihuanu i sintetičke droge. Sastav tih droga se unazad nekoliko godina promjenio, to nam je vidljivo iz vještačenja droga. One su puno štetnije za organizam nego što su bile ranije“, kaže Vitasović.

Pročitajte i ovo Zapljena droge - 3 Nanjušio ih Policija sa službenim psom pretražila sumnjivi kamion na odmorištu: Pogledajte što su pronašli Muškarac pao zbog droge drama kod Bjelovara Muškarac (45) pao zbog droge: Prijetio policajcima da će pobiti njih i njihove obitelji

Marihuana je prije 20 godina imala 3% THC-a, sada ima i 30%. Djeca se hrabro drogiraju na javnim mjestima. Od četrnaeste godine do osamnaeste već mogu biti opijatski ovisnici.

Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, rekao je više o jednoj od najpopularnijih druga. “Legaliziralo se ili ne marihuanu, ona za razvoj mladog mozga ima razoran učinak.

I zato mlade osobe nikako ne bi smjele konzumirati marihuanu, barem ne do 25 godine“, rekao je Ćelić.

Ćelić kaže da je, kratkoročno, ono što vidimo razvoj akutnog psihotičnog poremećaja kod mladih ljudi. Međutim, problem kod odraslih ljudi je tzv. amotivacijski sindrom, osobe koje duže vrijeme svakodnevno puše marihuanu kažu da im emocije otupe. Kratkoročno može pomoći pri spavanju, ali dugoročno poremeti arhitekturu spavanja.

Ili poremećene percepcije roditelja ili duboki san, glavni su uzrok tragedija. Ravnatelj 13. gimnazije u Zagrebu Želimir Čečura rekao je da roditelji negiraju apsolutno bilo što, da njihovo dijete radi bilo što. Čak ni da puši ili pije alkohol. “Sve sam te informacije rekao, no roditelj je negirao sve to i na kraju dijete se bacilo s petog kata. Curica koja je odlična učenica, završila je u zajednici, i evo izgubit će godinu jer nije mogla doći na ispite. Jedan maturant mi je noć prije mature bio uhićen na jednom tulumu sa drogom i završio je u zatvoru i nije mogao doći na maturalni ispit“, svoja iskustva ispričao je Čečura.

Pretpostavio je da su to djeca koja imaju previše novaca, pa onda se prave važna, pametna i da dileri znaju prepoznati takve učenike i da ih onda iskorištavaju. Kaže da u školu ulazi svatko tko hoće, jer nažalost nemaju portira u školi. U slučaju da neko dijete padne u komu, onda zove hitnu pomoć i informira krim službu.

Ne bi bila na odmet ni neka sistematska služba barem jednom godišnje. Prosječno se u razredu dvoje, troje učenika svakodnevno drogira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene