Zoran Erceg bunio se i protiv šatoraša (Foto: Robert Anić/Pixsell)
Zoran Erceg bunio se i protiv šatoraša (Foto: Robert Anić/Pixsell) Foto: Robert Ani?/Pixsell

Zoran Erceg, poznat po tome što se kao hrvatski branitelj usprotivio prosvjedu u šatoru pred ministarstvom branitelja, optužio je policiju za brutalnost nakon incidenta kod novog spomenika Franje Tuđmana u Zagrebu.


Zoran Erceg sudjelovao je u prosvjedu protiv podizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku uoči samog svečanog otkrivanja, no u trenutku kada se spomenik otkrivao javnosti Erceg je uzviknuo da je Tuđman zločinac

Vezani članci Švedska policija u stanu azilanta koji je ozlijedio sedam osoba - 3 Tri izbodene žrtve bore se za život, građani su zabrinuti: "Ovdje sam odrastao i nikada nisam doživio nešto slično" Uznemiravanje, ilustracija Više od 5000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju ostavku vrhovnog suca zbog podrške silovatelju: ''Pokušali ste osuditi žrtvu da je doživotno siluje mučitelj''

Tvrdi da je nakon svojeg istupa fizički napadnut i uhićen. Svoj istup protiv podizanja spomenika objašnjava riječima:

"Ja naprosto kao ratni veteran nisam mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik, da se na takav način glorificira lik i djelo, političko naslijeđe Tuđmana, a iza njega je puno nesreće, mrtvih, jako puno zločina koje je on direktno ili indirektno poticao. Imao sam potrebu zbog svojih suboraca, poginulih vojnika, doći na taj događaj i reći da je Franjo Tuđman naprosto ratni zločinac. To treba reći, mladi to trebaju znati", objašnjava Erceg svoju motivaciju za N1

Smatra da svojim istupom nije nikoga uvrijedio te da u pravnoj državi svatko ima pravo reći što misli. 

"Smatrao sam da ne samo kao ratni veteran, nego prije svega kao građanin Hrvatske imam pravo iskazati svoj stav prema bilo kojoj političkoj opciji, pa tako i prema nekadašnjem predsjedniku RH. Ne znam koga sam uvrijedio, ispred mene je bio spomenik. Jesam li ja, kako me policija optužuje, remetio javni red i mir? Uopće mi nisu jasni razlozi zašto sam uhićen."

Tvrdi da je nakon uzvika zadobio nekoliko udaraca u glavu, pri čemu mu je i vrat ozlijeđen, te je morao biti prevezen na hitnu pomoć na Rebru. Optužuje policiju za iznimno brutalno postupanje s obzirom na njegov prekršaj te tvrdi da je izgubio i svijest. "Kad su me policajci odvodili s tog mjesta, vukli su me na iznimno brutalan način, meni se zacrnilo pred očima, izgubio sam svijest. Još jednom sam pao na pod prije ulaska u vozilo prve pomoći."

"Proveo sam na Rebru cijelo popodne, večer, cijelu noć i onda su me s Rebra odveli u policijsku stanicu. Tamo je bilo jedno kratko ispitivanje, nakon čega su me morali odvesti na sud da ne bi probili rok. Ali kako su me opet odveli na Rebro, nastavili su čuvati stražu, tretirali su me kao kriminalca, kao opasnog za društvo."

Smatra da policija nije imala apsolutno nikakvo zakonsko uporište da ga zadrži, pa su tako tražili 10 dana zatvora i novčanu kaznu, uz godinu dana zabrane prilaska spomeniku Franji Tuđmanu. Zanimljivo je kako mu ni u jednom trenutku nije pružena zakonska pravna pomoć.

"Ne. Jako dugo mi uopće nisu dali da koristim telefon, nisam znao svoj status, nisam dobio papir... Nitko mi nije objasnio moja prava, nisam se mogao nikome javiti, ni supruzi, supruga je preko medija vidjela što se dogodilo. Srećom, gospođa Budak se javila, koja mi je željela pomoći, i jako sam zahvalan na odvjetničkoj pomoći jer mi je jako pomogla", kaže Erceg.

Do uhićenja je došlo neposredno nakon napada. 

"Da, kako su me oni držali za ruke, policajci i zaštitari, ja sam i za to vrijeme dobivao udarce. Nadam se da će izaći snimke i da će se to vidjeti. Ako policija želi reći u javnosti da oni ne znaju te ljude koji su me udarali", objašnjava Erceg. 

Zaključuje kako ako ga ponovno uhite i čak osude, svejedno "nema te represije kojom će mene zaustaviti da kažem – Franjo Tuđman je ratni zločinac." 

Policija i dalje traga za napadačima

Zagrebačka policija još uvijek traga za napadačima na privedenog 59-godišnjaka koji je u ponedjeljak na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, kako je ocijenila policija, vikom i galamom remetio javni red i mir ponašajući se na naročito drzak i nepristojan način.

"Muškarac koji je vikom i galamom remetio javni red i mir ponašajući se na naročito drzak i nepristojan način svojim je ponašanjem ispunio obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira da bi ga potom jedna zasad nepoznata osoba udarila, a druga nepoznata osoba vrijeđala vičući", odgovorila je Hini zagrebačka policija.

Nakon što je muškarac povikao Tuđman je zločinac, iz mase okupljenih, izveli su ga pripadnici zaštitarske tvrtke te ga predali policijskim službenicima. No, 59-godišnjak je nastavio vikom remetiti javni red i mir, te se oglušio na zakonite naredbe i upozorenja policijskih službenika pružajući aktivni otpor pa su policijski službenici bili prisiljeni prema njemu uporabiti tjelesnu snagu u najblažem mogućem obliku, prema tvrdnjama policije.

S obzirom da mu je u jednom trenutku pozlilo, na mjesto događaja je odmah pozvana Hitna medicinska pomoć te mu je liječnička pomoć pružena u KBC Zagreb gdje je bio i zadržan do utorka, da bi ga potom preuzeli policijski službenici te ga priveli u službene prostorije radi dovršetka kriminalističkog istraživanja.

Policija je utvrdila da je uporaba sredstava prisile prema dosad prikupljenim obavijestima bila opravdana i zakonita, te je utvrđeno da 59-godišnjak tijekom iste nije ozlijeđen.

Osumnjičeni 59-godišnjak potom je isti dan, kao uhićenik, uz optužni prijedlog priveden u prostorije Prekršajnog suda u Zagrebu, gdje mu je tijekom ispitivanja ponovno pozlilo te ga je ekipa Hitne medicinske pomoći ponovno odvezla na pružanje liječničke pomoći i pregled u KBC Zagreb.

Zagrebačka policija napominje da je u tijeku kriminalističko istraživanje, s ciljem pronalaska zasad još nepoznatih osoba koje su udarile i verbalno napale 59-godišnjaka pa će nakon utvrđivanja njihova identiteta pokrenuti odgovarajuće postupke.

Policija nije objavila identitet osumnjičenog 59-godišnjak, ne mediji su objavili da je riječ o splitskom ratnom veteranu i aktivisti Zoranu Ercegu koji je povikao "Tuđman zločinac".

Zagrebačka policija izvijestila je i da je za vrijeme svečanosti otkrivanja spomenika, oko 14.55 sati, evidentirano i remećenje javnog reda i mira koje je počinio 61-godišnjak protiv kojeg je pokrenut prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira. (Hina)