Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć za 12.700 korisnika

Dobra vijest za starije osobe! Provjerite kada bi vam trebao sjesti novac na račun

Ilustracija
Ilustracija Foto: Josko Ponos/Cropix
Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 12.703 korisnika, a isplata počinje u petak.

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za veljaču 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u petak.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 12.703 korisnika (76,49 % žena i 23,51 % muškaraca), za što je osigurano 1.793.410,71 eura iz Državnog proračuna.

Podsjećamo da naknada od 1. siječnja ove godine iznosi 150 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

HZMO je objavio kako pravo na naknadu može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

• da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju

• da njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300 eura)

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

• da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi

• da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi

• da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

Pravo na naknadu pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za naknadu može se podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene