Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovina i dalje caruje

Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene"

Aktualno Galerija Martina Martina Foto: DNEVNIK.hr Tibor, konobar Tibor, konobar Foto: DNEVNIK.hr Davanje napojnica - 1 Davanje napojnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Davanje napojnica - 2 Davanje napojnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Davanje napojnica - 3 Galerija 1/7 >>
Prošla su dva mjeseca otkako je omogućeno da se napojnice u Hrvatskoj plaćaju karticama. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je jesmo li se naviknuli, ali i koliko je iznosila prosječna napojnica plaćena karticom.

Gotovina ili kartica? Kada je napojnica u pitanju, građanima je, čini se, još uvijek gotovina najbolji prijatelj.

"Ne znam, tako smo naviknuli, bolje nam je u gotovini. Čudno je karticom platiti u kafiću", rekla je Martina.

"Ako već plaćam, u gotovini, općenito uvijek imam koji euro, nije problem ostaviti nikako", istaknuo je Lovre.

"Pa, najčešće plaćam gotovinom zato što uvijek treba najaviti plaćanje karticom i nekako mi to nije u navici pa je ostalo u gotovini", poručio je Elvis.

U navici je Hrvatima izgleda ostalo i zaokruživanje računa, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Pročitajte i ovo Screenshot Užas u Poljskoj! Automobilom pokosio masu ljudi koji su čekali tramvaj, među 19 ozlijeđenih su i djeca

"Najčešće se dogodi ono zaokružit ćemo iznos 3,80, dat ću ti četiri eura, i to je 20 centi napojnice, tako da različito je od gosta do gosta, uglavnom je riječ o centima", kazao je konobar Tibor.

A je li lakše kada se napojnica dobije u gotovini ili karticom, otkrio je Denis Bimbašić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

"U globalu bi trebalo biti isto, ali trenutačno to ne funkcionira baš tako", rekao je Bimbašić.

"U prosjeku imamo četiri-pet napojnica putem kartica dnevno. U oba slučaja moraju se vraćati jedan korak natrag i na postojeći račun dodati napojnicu, tako da je podjednako", objasnio je Gianluca Draguzet, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a kažu da u cijeloj priči s napojnicama problema nema, ali postoji određeni strah ugostitelja kada su u pitanju gotovinske napojnice.

Pročitajte i ovo Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

"Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, navikli smo se na to. Tu se sad dogodila promjena, treba je evidentirati u kasi ili ako ne želite primati napojnice, onda to morate jasno istaknuti na objektu, ali onda ih ne smijete ni primiti i tu se dogodio određeni strah, ne najveći problem, nego strah dok se svi malo ne naviknu na to", istaknula je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a.

Na novi sustav naplate napojnica mnogi ugostitelji nisu se ni mogli naviknuti kada ga nisu ni uveli. Podaci Porezne uprave kažu da je u prva dva mjeseca fiskalizirano više od 346 tisuća napojnica, ukupno nešto više od 365 tisuća eura. To znači da je prosječna napojnica plaćena karticom bila malo više od eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene