Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu sudjelovali u izradi

Udruge traže od Ministarstva zdravlja i HZZO-a doradu eKartona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da ni jedna udruga liječnika primarne zdravstvene zaštite nije sudjelovala u izradi eKartona, koji je pušten u probni rad 1. rujna, pet udruga koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traži od Ministarstva zdravlja i HZZO-a doradu programa u čemu trebaju sudjelovati stručna društva obiteljske medicine, poručila je u srijedu predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) Josipa Rodić.

Rodić je na konferenciji za novinare rekla da je postignut konsenzus pet udruga (HUKPZZ, KoHOM, Hrvatsko društvo obiteljskih liječnika, Hrvatska udruga obiteljske medicine i Društvo nastavnika opće i obiteljske medicine) jer drže da projekt krši neke zakonske norme pa ga u tom obliku nije moguće provoditi.

Liječnici mogu biti tuženi zbog otkrivanja podataka o pacijentima

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde" Vili Beroš Ministar je siguran Beroš se oglasio o štrajku liječnika: "Jesu li za specijalistu mala primanja od 3500 eura?"

"Ne može se dogoditi 'probijanje' zdravstvenih kartona bez pismene suglasnosti osiguranika i liječnika koji je obvezan čuvati liječničku tajnu. Pred nas je stavljen gotov projekt za čiju smo implementaciju odgovorni. Iako je najavljeno da je to probni rad, smatramo da bi njegova implementacija u ovom obliku nanijela više štete nego koristi", kazala je Rodić.

"Mi nismo protiv eKartona, ali smo protiv toga da se s njim ide predizborno, s nepripremljenim projektom zbog kojega doživljavamo neugodnosti. Svaki dan od HZZO-a dobivamo dopise što treba popraviti, a nije dogovoreno koji se podaci šalju u Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH)", kazala je Dijana Krešić Novački.

Ističe kako nije na liječnicima da određuju koje podatke o pacijentu treba slati u CEZIH već to mora biti zakonski uređeno, a pacijent za to dati pristanak. Ovako se, upozorava, liječnik izlaže opasnosti da bude tužen zbog otkrivanja nekog podatka za koji pacijent ne želi da ga zna itko osim njegova liječnika (primjerice o obavljenom pobačaju, zaraznoj bolesti i sl).

Pacijent, rečeno je, mora imati utjecaja na to hoće li neki podatak o njegovu zdravstvenu stanju biti vidljiv nekom trećem.

Predsjednica HUKPZZ-a najavila je da će ustrajati na svojim zahtjevima i od nove zdravstvene administracije tražiti ukidanje članka Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji ograničava pravo liječnicima primarne zdravstvene zaštite odlazak u koncesiju tražeći da najmanje 30 posto njih ostane pri domovima zdravlja.

Koncesije svim zainteresiranim zaposlenicima domova zdravlja

"Tražimo da se koncesija da svim zainteresiranim zaposlenicima domova zdravlja", kazala je iznoseći zaključke s prošlotjedne tematske konferencije liječnika primarne zdravstvene zaštite. Zatraženo je i definiranje opsega prava osiguranika kako se ne bi događalo da HZZO liječnicima vraća račune zbog prekoračenja ugovorne obveze.

Liječnici, među ostalim, zahtijevaju da lokalna samouprava sufinancira zdravstvenu zaštitu u ruralnim i otočkim područjima s malim brojem stanovnika, gdje liječnici ne mogu osigurati egzistenciju postojećim modelom plaćanja, kao i da koncesionari dobiju dio tzv. decentraliziranih sredstava za zdravstvo koji država daje lokalnoj samoupravi.

"Ta su sredstava namijenjena za obnovu medicinske opreme, ali ostaju na raspolaganju domovima zdravlja i bolnicama. Koncesionari taj dio ne dobivaju već se s novcem nabavlja oprema koja se koncesionarima daje u najam i to se protuzakonito naplaćuje", rekla je Rodić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene