Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt malene Madine

Aktivisti koji brinu o migrantima iznijeli teške optužbe na račun policije: "Pokušava se zataškati njihova odgovornost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Are you Syrious? i Centar za mirovne studije tvrde kako Ministarstvo unutarnjih poslova provodi pritiske na odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica, kao i na aktiviste i aktivistkinje organizacija koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama.

Na svom profilu na Twitteru CMS je objavio kako policija dolazi u njihove kuće te su pozvani na obavijesni razgovor danas u 10 sati u Heinzelovu.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Albaniji U stravičnoj nesreći osam ljudi poginulo: Automobil jurio 200 km/sat i sletio u rijeku Madina ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA Na braniku ljudskih prava: ''Presuda u slučaju male Madine ne smije ostati mrtvo slovo na papiru''

Za isto vrijeme udruge su najavile i konferenciju za medije na kojoj su se uz navodne pritiske MUP-a osvrnuli na situaciju u kojoj se nalazi obitelj poginule djevojčice Madine, poglavito nakon izdavanja privremene mjere Europskog suda za ljudska prava, kao i na uvjete drugih obitelji u detenciji u Tovarniku.

Na početku konferencije za medije novinarima se obratio Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

"Hvala što ste prepoznali vrlo važnu temu, a to je da naše organizacije već neko vrijeme, a posebno nakon što je obitelj pokojne Madine došla u RH, doživljavaju neugodne pritiske od MUP-a, odnosno policije", rekao je. Objasnio je kako je volonter Udruge Are you Syrious? koji je pomagao obitelji dobio obavijest od policije da će se protiv njega pokrenuti postupka zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice.

"Nekoliko dana kasnije policija je kontaktirala odvjetnički ured tvrdeći da punomoć koju je obitelj dala odvjetničkom uredu nije valjana i otvara pitanja oko vjerodostojnosti potpisa. Cijelo ovo vrijeme mi u nekoliko navrata pokušavamo stupiti u kontakt s obitelji, i da nam se dalje brani stupanje u kontakt", rekao je Bosanac.

"Konačno, netom prije ove konferencije MUP objavljuje sljedeću poruku na Twitteru: 'Tri osobe primile su poziv jučer iza 16 sati, a konferencija za medije CMSZagreb, sazvana je nakon toga. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje'. Dakle, još jedan pritisak. Svi koji ste ovdje znate da je poziv za konferenciju stigao jučer, poslali smo ga u 10:30. Nakon toga je policija pozvala na obavijesni razgovor danas u 10 sati. Mi smo se svi ispričali i rekli da ćemo doći nakon konferencije", rekao je Bosanac.

"To su očigledni pritisci Ministarstva na naš rad, a to je s ciljem da se stane s postupkom koji je obitelj s odvjetnicom podigla protiv policije", dodao je.

"Policija je ovdje u debelom sukobu interesa i koristi pritisak kako bi odmaknula temu od onoga što je bitno - što se dogodilo te noći i tko je odgovoran za smrt djevojčice", zaključio je.

Na konferenciji za medije rečeno je da izbjeglice često kontaktiraju s tim udrugama, a volonteri ne mogu napraviti ništa osim kontaktirati s policijom i dati im podatke o izbjeglicama.

Kako je objasnila Tatjana Tadić,  tako se javila i Madinina obitelj, nakon čega je njihov volonter odmah izišao na teren te s njima otišao u policijsku postaju i predao detaljno izvješće o svemu.

"Dva tjedna kasnije dobio je obavijest da se protiv njega pokreće prekršajni postupak zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice. Policija nam se osvećuje zbog činjenice da su bili prisiljeni zadržati neželjenu obitelj u zemlji", rekla je.

"Izvide provodi isti MUP koji je osumnjičen da je prouzročio smrt djeteta"

"U ovom je predmetu značajno da su stranke protiv MUP-a podnijele prijavu zbog smrti svog djeteta, dva puta je MUP ilegalno protjerao obitelj, MUP odlučuje o detenciji stranaka, onemogućava kontakt odvjetnika sa strankom, izvide provodi isti MUP koji je osumnjičen da je prouzročio smrt djeteta", rekla je na konferenciji Sanja Bezbradica Jelavić.

"Ono što ja danas mogu reći za obitelj je da nemam kontakt s njima, ne znam u kakvom su stanju. Kad smo zadnji put zatražili kontakt, dobili smo telefonski poziv u kojem se najavljuje policija radi obavijesnih razgovora. U situaciji kada se tu radi o 11 djece, to su strahoviti postupci", rekla je Bezbradica Jelavić.

Bosanac je na kraju sumirao kako se radi "o vrlo jasnim i očiglednim pritiscima na naš rad".

"Pitanje je što možemo učiniti i što se dešava? Teško nam je interepretirati što se događa osim toga da se pokušava zataškati odgovornost policije za smrt djeteta. Pitanje je zlorabi li netko u MUP-u ovlasti. Očekujemo da se prekinu svi pritisci na odvjetnike koji pomažu izbjeglicama. Obavijestit ćemo nadležne saborske odbore da se pokrene istražno povjerenstvo o tome što se događa u MUP-u. Kako je moguće da MUP do te mjere manipulira ovim tijelom", rekao je.

"Tu nećemo stati. Obavijest ćemo o pritiscima relevante međunarodne organizacije. Prepustit ćemo Vladi da se objašnava kako to da se u RH događaju ovakvi pritisci na ljude koji štite ljudska prava. Detaljno ćemo se javiti EK-u da pojasnimo što se dešava na granicama i kako policija tretira ljude koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava i izbjeglica", zaključio je.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene