Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" u srijedu prije sjednice Vlade pred Banskim dvorima su ministrima dijelili mlijeko kako bi upozorili da će mljekari propasti bez državne potpore.


Uz litru mlijeka i čašu mlijeka podijelili su im i letke s prijedlogom mliječnog paketa i usporedbom cijene mlijeka i vode uz upozorenje da damping cijene uništavaju domaće proizvođače.

Vezani članci Andrej Plenković Nagađanja o drugoj rekonstrukciji vlade Andreja Plenkovića se šire, Banski Dvori bez komentara Hrvoje Krešić "Vlada s ovoliko upitnika ne može funkcionirati. Različite struje u HDZ-u možda koriste priliku za jačanje pozicija"

"Možemo to nazvati performansom, iako mi perfomans imamo svaki dan u proizvodnji mlijeka. Želimo poručiti članovima Vlade da je bi na to itekako trebali obraćati pažnju. Sektor mlijeka u Hrvatskoj je u kolapsu i došao je do dna", rekao je tajnik Udruge OPG-ova Hrvatske "Život" Miroslav Kovač.

To potvrđuju podaci da je proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u zadnjih deset godina pala za 21 posto, dnevno gubimo pet do šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a Hrvatska je samodostatna u proizvodnji mlijeka tek nekih 55 posto. "To su podaci koji zvone za uzbunu", kazao je.

Kovač je rekao da su Vladi donijeli njihova rješenja - mliječni paket, ali to su imali prilike reći ministru poljoprivrede Davoru Romiću i prije dva mjeseca. "Nema odluke, ništa se ne događa. Situacija je sve teža, pa treba donijeti odluke", poručio je.

"Kratkoročno, potpore treba isplatiti čim prije. Dodatno se mogu isplatiti potpore za krave muzare, no mi naglašavamo da treba ostaviti PDV u cijeni litre mlijeka proizvođaču mlijeka i propisati obavezne ugovorne odnose između proizvođača i prerađivača, što je definirano EU-ovom uredbom. Trebalo bi aktivirati pravilnike koji su ugašeni ili određene pravilnike promjeniti u korist proizvođača mlijeka", dodao je Kovač.

Upitan je li se položaj proizvođača mlijeka promijenio s dolaskom nove vlasti, Kovač je ustvrdio kako se njihov položaj ne može promijeniti s dolaskom ili odlaskom jedne Vlade. "Dugoročno loše politike su nas dovele u ovu situaciju i danas smo zbog toga pred Vladom, zato što to ne može riješiti jedan ministar već čitav Vladin tim", naglasio je.

Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je prosvjednicima da je "došao po litru mlijeka, da ne bi slučajno ispalo da ministra nema uz svoje poljoprivredne proizvođače". Ja branim interese poljoprivrednih proizvođača tamo gdje to treba, u Bruxellesu i na Vladi, rekao je Romić poručivši mljekarima da "imaju svog ministra".

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat također je obećao pomoć mljekarima napomenuvši da u četvrtak ide u Poreč, na akciju "Kupujmo hrvatsko", kojom će hrvatski proizvodi na hrvatskom tržištu i u zemljama okruženja dobiti još jedan veliki vjetar u leđa. "Sva ova prirodna i zdrava hrvatska hrana na trpezama hrvatskog turizma je strateški interes ne samo Ministarstva poljoprivrede, nego i Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede", rekao je Horvat. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju