Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konvertirani krediti i obeštećenje

Aleksić iz Udruge Franak: "Vidjet ćemo možemo li prijaviti Vladu za lažno svjedočenje"

Udruga Franak u podne održava konferenciju za novinare u Zagrebu jer su nezadovoljni presudom europskog suda koji je odluku o pravima korisnika kredita na obeštećenje prebacio na Vrhovni sud. Iz Udruge Franak ističu da je riječ o važnom pitanju za 55.000 hrvatskih obitelji.

Goran Aleksić iz udruge Franak kazao je kako je sud EU-a odlučio oprati ruke od slučaja franak u Republici Hrvatskoj. Kažu da ne mogu djelovati jer su krediti ugovoreni prije nego je Hrvatska postala članica EU.

Udruga Franak očekuje da će Vrhovni sud, na kojeg je prebačena odgovornost, donijeti odluku do ljeta.

Aleksić ponavlja kako svi koji su konvertirali kredite imaju pravo na tužbu. Takvih ima 55.000 u Hrvatskoj. 

Aleksić govori i o konkretnom primjeru gospođe Herman čiji je iznos kredita vrtoglavo porastao zbog, kako kaže, nepoštenih rasta kamatnih stopa.

"U cijeloj situaciji razotkrivena je besramna i nečasna uloga Vlade RH. Imala je obvezu dostaviti svoje očitovanje o tom predmetu. Vlada na čelu s Plenkovićem dala je očitovanje u kojem je rekla da su se potrošači privhatom konverzije odrekli svojih prava potraživanja od banaka. Rekli su da će valutna klauzula biti proglašena ništetnom i da su to potrošači trebali znati", rekao je Aleksić te dodao kako je Vlada predložila sudu EU-a da potrošači u Hrvatskoj nemaju pravo na obeštećenje. "To je besramna i bezočna laž", kaže i dodaje kako će vidjeti može li se Vlada prijaviti zbog lažnog svjedočenja.

Medijima se obratila i Ana Herman čiji slučaj je Aleksić spomenuo. Kaže kako je Vlada "proxy vlada banaka". Herman kaže kako je izbor Dobranića za predsjednika Vrhovnog suda bio dobar i kako vjeruje da će odluka biti pozitivna za nju i ostalih 55.000 građana.

Aktivist Vlado Iljkić kaže kako "za ovakvu Hrvatsku, ovakvu Vladu, nije smio poginuti niti jedan pas, a kamoli čovjek".

Odluka Vrhovnog suda u idućim mjesecima

Sud Europske unije odlučio je da ova problematika ne spada pod njegovu direktivu.

Ovako tumače odredbe o nepoštenim uvjetima u ugovorima: "Ugovorne odredbe koje su odraz odredaba nacionalnog prava na temelju kojih je prodavatelj robe ili pružatelj usluge bio dužan potrošaču predložiti izmjenu njihova originalnog ugovora putem sporazuma čiji je sadržaj određen tim odredbama i taj je potrošač imao mogućnost prihvatiti takvu izmjenu, nisu obuhvaćene materijalnim područjem primjene te direktive", odgovorio je sud EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nepovoljna odluka Sud Europske unije donio presudu o kreditima u švicarcima: Neće se svidjeti korisnicima

Dnevnik Nove TV doznao je da dužnici odluku Vrhovnog suda mogu očekivati u idućim mjesecima.

Pročitajte i ovo APN - Ilustracija - 3 najviše do sada Rekordni broj zahtjeva za APN: Hoće li se odobriti dodatna sredstva?

Reporterki Josipi Krajinović odgovorili su iz Ministarstva vanjskih poslova, navode da zakonom i konvertiranjem kredita nije došlo do povrede prava EU i da su zastupali taj stav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene