Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nepovoljna odluka

Sud Europske unije donio presudu o kreditima u švicarcima: Neće se svidjeti korisnicima

Europski sud donio je odluku o kreditima u švicarskim francima koja nije povoljna za korisnike tih kredita.

Sud Europske unije donio je presudu o predmetu C-567/20, u kojem se odlučuje o pravu korisnika kredita u švicarskim francima na obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli i nakon provedene konverzije.

U presudi Suda EU-a stoji kako takvi krediti ne spadaju pod direktivu o zaštiti potrošača.

"Članak 1. stavak 2. Direktive Vijeća 93/13/EEZ od 5. travnja 1993. o nepoštenim uvjetima (odredbama) u potrošačkim ugovorima treba tumačiti na način da ugovorne odredbe koje su odraz odredaba nacionalnog prava na temelju kojih je prodavatelj robe ili pružatelj usluge bio dužan potrošaču predložiti izmjenu njihova originalnog ugovora putem sporazuma čiji je sadržaj određen tim odredbama i taj je potrošač imao mogućnost prihvatiti takvu izmjenu nisu obuhvaćene materijalnim područjem primjene te direktive."

Pročitajte i ovo Informer: Kristijan Ugrina, glumac - 2 Zamke kreditnih sudužnika Hrvatski glumac u noćnoj mori zbog tuđih dugova: "Sjećam se trenutka kad sam dobio obavijest. Bio sam u šoku danima"

Pročitajte i ovo PR Otkup zlata Krediti su nedostupni, troškovi života sve veći: Što možete napraviti?

Reagirala i Udruga Franak

Na presudu Europskog suda kratko je reagirala i Udruga Franak, koja se bavi zaštitom prava korisnika kreditnih i financijskih institucija.

"Nažalost, ono što nismo očekivali ipak se dogodilo. Sud EU nije se proglasio nenadležnim za predmet C-567/20, ali svejedno nije odgovorio na postavljena pitanja", priopćili su iz Udruge Franak.

Iz Udruge Franak su dodali kako to znači da se "odluka o pravu na obeštećenje svih potrošača s konvertiranim kreditima seli na Vrhovni sud Republike Hrvatske".

"Mi obeštećeni nismo, i VSRH mora donijeti jedinu pravilnu odluku, a to je da vještačenjem na sudovima moraju biti utvrđena naša prava", stoji, među ostalim, u njihovu priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene