Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga David odluku Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja ocjenjuje neuvjerljivom jer je, kako ističu, ostavljen prostor objema stranama u ovom sporu da imaju pravo.


"Odluka suda o ukidanju kurikuluma zdravstvenog odgoja s obrazloženjem da je Ustavni sud donio današnju odluku jer je tu odluku morao donijeti štiteći ono što je najvrjednije u demokratskom društvu, a to je demokratska procedura, čini se potpuno neuvjerljiva jer je ostavljen prostor objema stranama u ovom sporu da imaju pravo. Diplomacija u odlukama Ustavnog suda ne bi smjela imati mjesta. Ostaje gorak okus ove odluke s nedvojbenom činjenicom da se s njom više pogodovalo crkvi, ali da se formalno ne zamjeri vladi", priopćila je Udruga David.

Ustavni sud ukinuo je jučer Kurikulum zdravstvenog odgoja i pokrenuo postupak za ocjenu njegove ustavnosti. Ustavni sud je zauzeo stav da država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece. Ocijenio je neprihvatljivim da "stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage" nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja.

Odluku Ustavnog suda podržale su udruge Grozd i Reforma, koje su među predlagačima postupka, te udruge Vigilare, Centar za obnovu kulture, Nastavnici organizirano, HBK. Neke udruge, uključujući HHO zatražile su ostavke nadležnog ministra i još nekih dužnosnika u sustavu.

Nezadovoljstvo odlukom izrazile su udruge Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku i Kontra, a Forum za slobodu odgoja ističe da Ustavni sud u obrazloženju podržava uvođenje zdravstvenog odgoja, a dovodi u pitanje proceduru kojom je uveden u škole.

To je stajalište istaknula predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec sinoć u Temi dana HTV-a. "Ustavni sud nije ukinuo zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama, nego ga je podupro ovom odlukom", rekla je i dodala da su prekršeni samo proceduralni postupci u donošenju te odluke, za koje se nada da će biti ispravljeni.

I premijer Zoran Milanović i ministar obrazovanja Željko Jovanović istaknuli su da se Ustavni sud nije bavio meritumom nego procedurom, pri čemu je Jovanović rekao da se "ne mora složiti" da je bilo proceduralne greške. (Hina)

Vezani članci Mario Banožić Banožić: "Nema straha, imam potpuno povjerenje premijera, ostajem u Vladi" Ivana Pezo Moskaljov Milanović s Banožićem više ne može, pisao premijeru: "Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju