Piše Anita Martinović,
02. prosinca 2012. @ 09:08
komentari
Slika nije dostupna
Nekad se to radilo na praznik, 29. i 30. studenog. Sada - najbližeg vikenda oko tog datuma. Pogađate, riječ je o svinjokolji ili kolinju. U mnogim hrvatskim krajevima ovaj je vikend udarni za topljenje čvaraka, pravljenje kobasica, kulena i šunki.
Podijelite
U dvorištu Ištvana Vega radi se punom parom. Dimi se i puši čak iz tri kotla. 400 kilograma svinjskoga mesa, posla preko glave, a pomažu rođaci, susjedi i prijatelji.
Ištvanov susjed Ferenc pravi je majstor za kobasice koja obavezno moraju biti ljute. 'Mi na ovom kraju tako napravimo. I tko dođe i gosti, oni svi tako vole, da bude ljuta. Ako je kobasica, da bude ljuta', kaže Ferenc.
Svinjokolja je za Ištvana više od ekonomske računica. To je tradicija duga nekoliko stoljeća.
Tradicionalnu svinjokolju Ištvan će njegovati i nakon prvoga srpnja. Upravo, s jednom ljutom kobasicom namjerava zasladiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.