Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekad se to radilo na praznik, 29. i 30. studenog. Sada - najbližeg vikenda oko tog datuma. Pogađate, riječ je o svinjokolji ili kolinju. U mnogim hrvatskim krajevima ovaj je vikend udarni za topljenje čvaraka, pravljenje kobasica, kulena i šunki.


U dvorištu Ištvana Vega radi se punom parom. Dimi se i puši čak iz tri kotla. 400 kilograma svinjskoga mesa, posla preko glave, a pomažu rođaci, susjedi i prijatelji.

Vezani članci Izrada čvaraka (Foto: Dnevnik.hr) A nekad su hranili sirotinju: Cijena im je sve masnija - u godinu dana porasla je za gotovo 100 posto Slika nije dostupna Slavonska dvorišta puna: Za ovaj običaj nema straha!

Ištvanov susjed Ferenc pravi je majstor za kobasice koja obavezno moraju biti ljute. 'Mi na ovom kraju tako napravimo. I tko dođe i gosti, oni svi tako vole, da bude ljuta. Ako je kobasica, da bude ljuta', kaže Ferenc.

>> Opustite se: Čvarci i špek spadaju u zdravu prehranu

Svinjokolja je za Ištvana više od ekonomske računica. To je tradicija duga nekoliko stoljeća.

Tradicionalnu svinjokolju Ištvan će njegovati i nakon prvoga srpnja. Upravo, s jednom ljutom kobasicom namjerava zasladiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook