Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović s Barrosom

'Učinit ću sve da u arbitraži presuđuju najbolji suci na svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom o sastavu mogućih arbitara, koje će prema arbitražnom sporazumu sa Slovenijom, sastavljati Europska komisija.

'Barroso je rekao da će sa svoje strane učiniti sve da na popisu budu neovisni ljudi, neovisni pravni stručnjaci, koji iznad sebe nemaju nikakvog šefa. To su stvari koje smo htjeli razjasniti i koje je trebalo razjasniti prije nego što je ugovor potpisan', rekao je nakon sastanka Milanović. 'Borimo se za Hrvatsku, borimo se koliko možemo. Tako smo i ovom prilikom zamolili za sastanak, koji je bio brzo organiziran i na kojem je uz Barrosa bio i povjerenik za proširenje Olli Rehn', rekao je Milanović, koji je više puta ponavljao da se o sastavu arbitara trebalo razgovarati prije potpisivanja sporazuma, a ne nakon toga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Konačna odluka Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti

Upitan hoće li SDP podržati arbitražni sporazum kada se budu glasovalo o njegovoj ratifikaciji u Saboru, Milanović je odgovorio da je "SDP stranka koje se od prvoga dana, bez iznimke, bori za Hrvatsku u Europi, koja sanja i prakticira europski san i europski put. S te strane naša je savjest savršeno čista i naša odgovornost je velika i mi svoju zemlju iznevjeriti nećemo", rekao je.

Milanović je istaknuo da će učiniti sve da u abitraži presuđuju najbolji suci na svijetu. "Mislim da na to imamo pravo", rekao je. Prilikom zadnje rasprave u Hrvatskom saboru o arbitražnom sporazumu, SDP je bio suzdržan. Milanović je rekao da se na sastanku nije razgovaralo o imenima mogućih arbitara. Istaknuo je da nije dobro to što Europska komisija sastavlja popis mogućih arbitara, nego da su to trebale učiniti Hrvatska i Slovenija, a u slučaju da se ne mogu dogovoriti da se obrate Međunarodnom sudu pravde.

>> 'Arbitraža se potpisuje iako svi strahuju od ishoda'

S Barrosom je u četvrtak odvojeno razgovarao i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Davor Božinović, koji nakon sastanka nije bio dostupan novinarima. Prema arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije, arbitražni sud će imati pet arbitara. Po jednog će imenovati Hrvatska i Slovenija, a predsjednika i još dvoje članova trebali bi imenovati zajednički s popisa koji priprema predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se ne mogu dogovoriti, arbitre imenuje predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene