Unatoč brojnim akcijama, mnogi vozači i dalje pijani sjedaju za upravljač.


Alkohol je prošle godine na hrvatskim prometnicama ubio gotovo tri školska razreda. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je ubojicom broj jedan. Upravo zbog toga, u mjesecu borbe protiv ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' i Policija održali su akciju 'Kad piješ ne vozi'.

Vezani članci Policija - Ilustracija - 5 Nije se micao ni odazivao: Priveli pijanog muškarca, on im umro u policijskoj postaji Mjesto strašne nesreće u Zmajevcu Objavljeni detalji strašne tragedije u Baranji: Kamionom udario dijete na biciklu, a onda ga i pregazio

Alkohol je u posljednjih nekoliko godina ubojica broj jedan u prometu. Posebno velika smrtnost je mladih vozača. Unatoč brojnim akcijama ista slika svaki vikend - pijani i dalje sjedaju za upravljač.

Tri četvrtine učenika do kraja osnovne škole probalo alkohol, 30 posto roditelja odobrava konzumaciju

'Najveći broj prometnih nesreća je vikend i to je od ponoći do dva sata kad imamo najviše takvih vozača koji pod utjecajem alkohola voze', rekao nam je Velimir Tišma, PU Zagrebačka.

Zbog vožnje u pijanom stanju samo prošle godine na hrvatskim prometnicama život je izgubilo 68 osoba, a čak 596 teško je ozlijeđeno.

Mladi sve više piju

Neki su svjesni visokih kazni i strašnih posljedica.

'Moja ekipa je tek položila i nitko ne pije, ako vozi, ako će jedan voziti on neće piti, a ostali će piti koliko ih volja', kaže Frano Badrov.

Iz godine u godinu, mladi sve više piju. I male količine alkohola su opasne.

'Čak i pri malim koncentracijama alkohol, znači ispod 0,5 već na 0,3 događa se promjena, usporavaju se refleksi. Onda su procjene lošije, vjerojatnost da se dogode nesreće je puno veća', objašnjava Danica Romac iz Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'.

'Mladi ljudi su u opasnosti da umru od prvog pijanstva'

Oni koji su godinama za upravljačem, to jako dobro znaju.

'Ja znam reći, ako si pomirisao čašu, auto, zaboravi ga', kaže Dragan Šlafer.

Kazne od 5 do 15 tisuća kuna, privođenje i triježnjenje, pa odlazak kod suca za prekršaj - sve to čeka one s viškom promila alkohola u krvi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook