Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vinska inflacija

Eksplodirale cijene vina u Hrvatskoj: "Treba biti oprezan i vidjeti kako će tržište reagirati"

Aktualno Galerija Poskupljenje vina - 2 Poskupljenje vina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje vina - 1 Poskupljenje vina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šime Škaulj Šime Škaulj Foto: DNEVNIK.hr Saša Špiranec Saša Špiranec Foto: DNEVNIK.hr +1 Gordan Mohor Galerija 1/6 >>
Cijena vina u Hrvatskoj je eksplodirala, pogotovo u odnosu na ostale članice Europske unije. Da su hrvatska vina izvrsne kvalitete, poznato je već dugo, ali zašto im je cijena toliko porasla, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Život je prekratak da bismo pili loše vino. No, definitivno je prekratak i da bismo pili skupo vino, a u Hrvatskoj je sve skuplje.

"Svaki tjedan nekoliko vinara pošalje obavijest o promjeni cijene, što hrvatskih, što inozemnih. Cijene rastu između sedam, deset i dvanaest posto, rijetko koje - petnaest posto", kazao je trgovac vinom Gordan Mohor.

U samo dvije godine cijena vina porasla je za čak 25 posto. U susjednoj Sloveniji samo pet. Znači li to da Hrvati piju više? Stručnjaci kažu - upravo suprotno.

"Europa pije sve manje vina, ali sve kvalitetnije. Znači - spremna je platiti skuplje vino više kvalitete, a sve se manje pije ono najjeftinije vino. U Hrvatsku je taj trend također s nekih pet godina zakašnjenja došao", rekao je vinski stručnjak Saša Špiranec.

Pročitajte i ovo Državna inspekcija, ilustracija GRAĐANI PLAĆAJU UGP o stenjanju pod Plenkovićevim inspektorima: ''Hajka na male poduzetnike i obrtnike mora prestati!''

Vinari se, ipak, čude Eurostatovim podacima.

"Meni su cijene od 2021., 2022. i sad iste. Ja nijedan fening nisam digao. Razgovaram s kolegama vinarima u Zadarskoj županiji. Ista je stvar", navodi vinar Šime Škaulj.

Otkud onda poskupljenja? Ključ je vjerojatno u turističkoj sezoni. Dok je imućnih turista, bit će i kupaca za skupa vina. Ali što ako sezona podbaci?

"Iza nas je jedna sjajna godina, sjajna turistička sezona, nadajmo se i dalje dobroj. Međutim, treba biti oprezan i vidjeti kako će tržište reagirati na povećanje cijena svega - ne samo vina i ostalih pića", navodi Mohor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković dolazi i rješava stvar? VIDEO Plenkovića u Saboru pitali hoće li biti poskupljenja teleoperatera: "Butković je s njima razgovarao i..."

S novom berbom tako u vinoteke dolaze i nove cijene. Kako se nositi s udarom vinske inflacije? Metoda je samo jedna: čašu po čašu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene