Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Uredu predsjednika nastavljene konzultacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Uredu Predsjednika na Pantovčaku jutros su nastavljene konzultacije koje predsjednik države Stjepan Mesić vodi s predstavnicima parlamentarnih stranaka i nacionalnih manjina oko davanja mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade.

Nakon što je jučer u okviru konzultacija razgovarao sa svih osam manjinskih zastupnika te čelnicima HSP-a i HSU-a, kod predsjednika Mesića jutros su prvi došli čelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Đurđa Adlešić, a sastanak bi, doznaje se, trebao trajati jedan sat.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

U Uredu se doznaje da će Predsjednik potom na razgovor primiti čelnike HDSSB-a, a zatim i IDS-a te HNS-a, dok bi čelnici vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, na Pantovčak trebali doći poslijepodne - neslužbeno se doznaje da će u 17 sati na konzultacije doći čelnik SDP-a Zoran Milanović, a prije 18 sati predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Predsjednik Mesić konzultacije je počeo na temelju izvješća o
privremenim rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora, koje mu je prije dva dana dostavio predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

Prema tim rezultatima, HDZ će u šestom sazivu Sabora imati 66 zastupnika, slijedi SDP koji je osvojio 56, koalicija HSS-HSLS s ukupno osam zastupničkih mjesta, HNS sedam, IDS i HDSSB po tri, a HSP i HSU po jedan mandat.

U novom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Nakon što od DIP-a dobije konačne službene rezultate izbora (kada se ponove izbori na tri biračka mjesta i isteknu žalbeni rokovi), predsjednik će, kako je najavio, prema članku 97. Ustava, mandat za sastavljanje Vlade ponuditi onome tko mu dokaže da ima većinu u Saboru. Ta je većina 77 zastupnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene