U tri slučaja obiteljskog nasilja živote su izgubile tri žene. Nakon ubojstva i samoubojstva u Nuštru, dvije su žene ubijene i u Zadru te Novom Farkašiću pokraj Petrinje. Stručnjaci upozoravaju - izmjene zakona neće pomoći pri rješavanju ovog problema. Potrebno je organizirati cijeli sustav i osvijestiti društvo.


U obiteljskoj kući u jutarnjim satima u Novom Farkašiću pronađena je mrtva ženska osoba. 'Muškarac koji je to počinio je naknadno preminuo praktički čim je dovezen u bolnicu', rekao je Stipe Vrdoljak, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Sisku.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Iskoristi pravo na život bez nasilja' Slika nije dostupna Žene trpe nasilje i do 10 godina - što mogu učiniti same za sebe?

Radi se o izvanbračnim supružnicima, starosti 65 i 64 godine. Motiv - još nepoznat. 'On se jedno vrijeme čudno ponašao, samo je želio biti sam. Ja sam otprilike naslućivao da bi se mogao sam sebi oduzeti život, ali da bi i nju, to nisam ni sanjao'm rekao je susjed Ivan.

U samo dva dana - tri tragedije. U Zadru je sinoć pronađena usmrćena 49-godišnja žena, a zbog sumnje je priveden 26-godišnji član obitelji. U Nuštru prije dva dana muškarac je ubio svoju suprugu, a potom presudio i sebi. U kući su bila njihova maloljetna djeca.

Nuštar: Mladi supružnici pronađeni mrtvi u kući, sumnja se na nasilnu smrt

Ono što se zna jest to da je broj prijava nasilja u obitelji u prošloj godini porastao za gotovo tisuću slučajeva, u usporedbi s 2013. godinom. No brojni i dalje trpe nasilje, a ne prijavljuju.

'Žene su nezaposlene, ovise, u kreditima su, bremenite i sramom i osudom okoline, nerazumijevanjem institucija. Što je s onim područjima Hrvatske gdje skloništa uopće nema, u Lici, u Banovini, uopće nema skloništa, kamo da ide žena?', kaže odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, iz udruga B.A.B.E.

Obiteljsko nasilje vraćeno je u domenu kaznenog, a ne prekršajnog djela. Radi se i na nacrtu Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja, no potrebno nam je više od zakona, smatra Matijević Vrsaljko. Potreban je novac za obiteljske centre, zatvore, edukaciju. Potrebno je da se uključi cijelo društvo - jer žene, žrtve nasilja, najčešće trebaju pomoć i potporu prvenstveno svoje okoline.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook