Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Topuskom obilježena obljetnica pobjede nad fašizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Topuskom je danas, u nazočnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa svečano obilježen Dan Europe, 62. obljetnica pobjede nad fašizmom i oslobođenja Hrvatske, te 63. obljetnica 3. zasjedanja ZAVNOH-a.

Odluke 3. zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom bile su presudne za ustavno-pravne temelje suvremene Republike Hrvatske jer bez njih i antifašističke borbe ne bi bilo moguće osamostaljenje i obrana Hrvatske početkom 90-ih godina prošloga stoljeća, istaknuo je predsjednik Mesić.

Pročitajte i ovo Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Presuda u susjedstvu VIDEO Nakon jezive snimke Vrhovni sud odlučio: ''Iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin'' Ignazio La Russa; Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Aveti prošlosti na sve strane Zvuči poznato? Šef parlamenta: ''Iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin''

Podsjetio je da je na 3. zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom proglašena federalna država Hrvatska kao dio demokratske Federativne Jugoslavije te da su postavljeni temelji moderne hrvatske državnosti unutar tadašnje jugoslavenske federacije. 

Odluke ZAVNOH-a bile su presudne za održanje hrvatskog državnog kontinuiteta unutar Socijalističke Jugoslavije, rekao je.

NDH se ne može smatrati državom koja bi označila kontinuitet
hrvatske državnosti jer se ustaška vlast ne može smatrati narodnom i legitimnom budući da je formirana kao satelit i instrument fašističkih sila na nedemokratskim osnovama, kazao je Mesić. 

Taj su diskontinuitet hrvatske državnosti prekinuli Komunistička partija i otpor teroru ustaške vlasti iz kojega je nastala slobodarska i antifašistička Hrvatska, čije tradicije gradi i nastavlja Republika Hrvatska, istaknuo je predsjednik Republike.

Mesić je podsjetio da je u lipnju 1943. osnovano Zemaljsko
antifašističko vijeće Narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) koje je donijelo odluku o ujedinjavanju svih hrvatskih krajeva odcijepljenih tijekom ustaške vladavine.

Obilježavanje obljetnice ZAVNOH-a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora potvrđuje našu antifašističku orijentaciju i zahvalnost svima koji su u antifašističkoj borbi, ali i u Domovinskom ratu, dali doprinos stvaranju samostalne Hrvatske, poručio je Mesić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je da je ZAVNOH bio najviše zakonodavno i izvršno tijelo koje je okupilo vodeće hrvatske antifašiste i domoljube, koji su hrvatski antifašizam učinili sastavnicom međunarodne antifašističke koalicije.

Ponosni smo što je upravo ZAVNOH prethodnik modernog hrvatskog parlamenta i što je Hrvatski sabor naslijedio i očuvao njegov slobodarski i demokratski duh utemeljen na univerzalnim načelima antifašizma. 

Odlukama 3. zasjedanja ZAVNOH-a udareni su temelji ostvarenja vjekovne težnje hrvatskog naroda za samostalnošću i
vlastitom državom, naglasio je Šeks. 

Na tim temeljima nastala je suvremena hrvatska država koja je, nažalost uz ogromne žrtve, očuvala svoju opstojnost u herojskoj pobjedi u Domovinskom ratu, kazao je predsjednik Sabora.

Hrvatska svoju budućnost vidi na ravnopravnoj i partnerskoj osnovi u zajednici demokratskih europskih zemalja čiji su temelji uspostavljeni konačnom pobjedom antifašističke koalicije nad fašizmom, kazao je uz ostalo predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i izaslanik premijera Sanadera ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić i drugi.

Kod spomen obilježja NOB-u u Topuskom položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene