Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska priznala Kosovo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada priznala je neovisnost Kosova, čime se pridružila skupini od 30-ak zemalja koje su do sada priznale Kosovo, a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) bio je protiv te odluke o priznanju i svoj je mandat stavio na raspolaganje premijeru Ivi Sanaderu.

Da je hrvatska Vlada priznala Kosovo, novinare je u Banskim dvorima izvijestio premijer Sanader, rekavši i da Uzelac nije podržao odluku o priznanju, kao ni jutrošnju zajedničku izjavu Hrvatske, Mađarske i Bugarske, kojom te tri države najavljuju priznanje Kosova. Kosovo je neovisnost proglasilo 17. veljače, što je izazvalo burne reakcije Beograda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Davor Božinović i Julija Sviridenko sukobi u Europi Plenković: "Hrvatska nastavlja politički, vojno i humanitarno pomagati Ukrajini"

Sanader je rekao kako ima puno razumijevanje za Uzelčev čin i stav SDSS-a, istaknuvši kako osobno ne želi Uzelčev odlazak niti izlazak njegove stranke iz Vlade.

>> Udruga Srba iz Hrvatske osuđuje hrvatsko priznanje Kosova

>> Jeremićevo upozorenje državama koje namjeravaju priznati Kosovo

>> Mesić uputio pismo predsjedniku Kosova

>> Mađarska priznala neovisnost Kosova

>> Monako priznao neovisnost Kosova

>> Jeremićevo upozorenje državama koje namjeravaju priznati Kosovo

"Razumijem čin Uzelca, ali odgovaram da ga i dalje želim u svojoj ekipi i Vladi", rekao je premijer.

Podsjetio je na dobru suradnju HDZ-a i SDSS-a u prošlom mandatu te apelirao na vodstvo SDSS-a da nastave suradnju na zajedničkom projektu - punoj normalizaciji odnosa u hrvatskom društvu, zaštiti prava nacionalnih manjina, te punoj afirmaciji hrvatsko-srpskih odnosa, "jer je to put koji nema alternative".

Uzelac je rekao da je "svoj mandat dao na preispitivanje", jer je riječ o važnoj odluci za koju SDSS smatra da može ugroziti zajedničku intenciju iz koalicijskog sporazuma, a koja se odnosi na izgradnju i čuvanje dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom.

O tome hoće li SDSS prihvatiti njegov izlazak iz Vlade, Uzelac nije želio nagađati.

"Bilo bi neodgovorno nagađati što će ozbiljni ljudi odlučiti u raspravi o ovako ozbiljnoj temi", rekao je, podsjetivši da je SDSS imao alternativnu ideju da Hrvatska s priznanjem pričeka povoljnije razdoblje.

Najavio je da će osobno aktivno sudjelovati u raspravi unutar SDSS-a, i to "s pozicije dvomjesečnih pozitivnih iskustava u Vladi".

Premijer Sanader poručio je da je Hrvatska "pošla od realiteta", ali da razumije kako je riječ o teškom pitanju za Srbiju, te da je to bio jedan od razloga zašto je Hrvatska čekala s priznanjem Kosova.

Predsjednik hrvatske Vlade istaknuo je kako Hrvatska želi nastavak dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, kako političkih, tako i gospodarskih.

O tome je danas, kaže, razgovarao i s visokim predstavnikom vlasti u Beogradu, ali nije htio reći niti o kome se radi niti što je u razgovoru rečeno, jer, kako je kazao, "za tu informaciju trebaju oba".

Rekao je nije dobio nikakve informacije o povlačenju srbijanskog veleposlanika iz Zagreba, što je ranije Srbija najavljivala.

Sanader je podsjetio da su u srijedu ujutro Hrvatska, Mađarska i Bugarska zajedničkom izjavom najavile priznanje Kosova, ali i izrazile želju za nastavkom suradnje sa Srbijom.

"Mi kao susjedne države želimo dati punu potporu Republici Srbiji u nastavku razvoja dobrosusjedskih odnosa i na putu ka Europskoj uniji", rekao je.

Sanader ne očekuje da će, zbog priznanja Kosova, biti problema u Hrvatskoj, a upitan kada će Hrvatska uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, odgovorio je kako će pričekati donošenje kosovskog Ustava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene