HGSS Ogulin spasio je šestero ljudi u dva automobila iz napadalog snijega na području Bijelih i samarskih stijena. Aktivan je bio i HGSS Split.

Galerija HGSS akcija spašavanja HGSS akcija spašavanja Akcija spašavanja na Kamešnici +0 Akcija spašavanja na Kamešnici

U 15:30 sati spašavatelji stanice Ogulin probili su se sa strane Jasenka do šestero planinara i transportirali ih na sigurno. Motorne saonice iz Stanice Delnice u isto vrijeme pronijale su se kroz metar i pol visoke nanose novonapadalog snijega te su se nakon 4 sata i prijeđenih šest kilometara, po dojavi kolega iz Ogulina, vratili natrag prema Mrkoplju, priopćio je HGSS. 

Josip Granić, HGSS Pregledana 84 sela, nije bilo žrtava pod ruševinama: ''To je grad koji je ipak ostao na nogama''

Zatrpan terenac Bijeli Božić stvorio im solidne probleme: Izletnici zaglavili na Dinari, terenac im potpuno zatrpao snijeg

Blagdansko poslijepodne krenulo je u 12:00 sati pozivom centra 112 Rijeka prema HGSS stanici Delnice. Poziv za pomoć bio je upućen od strane 6 planinara koji su zapeli u snijegu. Na teren su izašli spašavatelji stanice Delnice u suradnji sa spašavateljima stanice Ogulin.

U 15:30 sati spašavatelji stanice Ogulin probili su se sa strane Jasenka do šestero planinara i transportirali ih na sigurno. 

 

"Nitko nije ozlijeđen, pripremljeni su bili vjerojatno dobro i krenuli su u nedjelju prema Bijelim Stijenama znači bili su dva dana, tri. Razlog je bio količina snijega koja je padala. Padaline su enormne, tu je nekih pola metra, gore dalje je metar i pol snijega, nanosi po cesti pa smo imali problema s probijanjem", rekao je Toni Butković, pročelnik HGSS Delnice. 

"Bilo je dosta teško, na granici mogućnosti ovih naših motornih sanjki, zapadali smo, lopatali, iskopavali, uspjeli smo doći do jednog dijela, ali srećom Ogulnici su došli prije nas s druge strane", rekao je Bruno Stipaničić iz HGSS-a. 

HGSS akcija spašavanja HGSS akcija spašavanja Foto: DNEVNIK.h

Spašavanje na Kamešnici

Šestorica planinara danas su spašena na jednom od vrhova Kamešnice. Naime, izgubili su se u snježnoj mećavi pod 1749 metara visokim vrhom Burnjača. Prema njima se uputila ekipa sinjske Ispostave HGSS Stanice Split. Izgubljeni su brzo pronađeni i sigurno spušteni u dolinu.

HGSS akcija spašavanja Akcija spašavanja na Kamešnici Foto: HGSS

''Još jednom upozoravamo na trenutno veliku opasnost odlaska u planine radi novog snijega i nepredvidljivih vremenskih uvjeta. Vrijeme se na primorskim planinama začas promjeni pa mogu postati pravu himalajski, po život opasni, uvjeti. Ni planinarska skloništa nisu posve sigurna radi nedostatka ogrijeva'', upozoravaju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju