Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena sezona uriniranja

Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Aktualno Galerija Uvođenje reda u Splitu - 1 Uvođenje reda u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uvođenje reda u Splitu - 2 Uvođenje reda u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uvođenje reda u Splitu - 3 Uvođenje reda u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uvođenje reda u Splitu - 4 Galerija 1/4 >>
U Split već pristižu brojni turisti, a s njima i oni koji ne poštuju pravila. U Gradu su se odlučili obračunati s neodgovornim posjetiteljima tako da će i ove sezone ondje patrolirati zaštitari u suradnji s komunalnim redarima. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Otvorena je sezona uriniranja po splitskom kulturnom dobru. Iz Splita su već počele kružiti snimke pijanih turista. Ipak, Grad bi ih ovoga ljeta trebao pojačano nadzirati. 

"Jedan je prvo htio mokriti tako da je doslovno stao na stol i stolice. Onda kad je digao glavu, vidio je kameru i onda se predomislio. Samo se okrenuo na drugu stranu pa se pomokrio na izlog od dućana ispod našeg prozora'', kazala je stanovnica povijesne jezgre Splita Blanša Čolak.

Pročitajte i ovo Skupi kvadrati - 4 Nije na obali Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi"

Stoga će i ove turističke sezone zaštitari u suradnji s komunalnim redarima pokušati držati pod kontrolom turiste, posebno noću, ali i sankcionirati sve koji se ne drže pravila u povijesnoj jezgri grada.

Od 22 sata do četiri ujutro u A zoni patrolirat će po tri zaštitara. Po gradu su postavljene i ploče s pravilima ponašanja.

Pristigli turisti ispričali su što znaju o pravilima ponašanja. "Ne ispijati alkohol i ne hodati uokolo u kupaćim kostimima", kazala je Vicky, turistkinja iz Njemačke.

"Očito nije dozvoljeno ispijati alkohol na javnim mjestima. Ima i nešto o glasnoći tijekom noći", rekla je Georgia. "Ali znam da smijemo piti alkohol na Matejuški", kroz smijeh je ispričala Julija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Vjerujete li da se dobro dobrim vraća? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Neposlušnima prije visoke kazne

I dok ih jedni poštuju, drugi ne mare, pa čak i kad se nalaze tik do upozorenja. Za zabranu ispijanja alkohola na ulici, tvrde, ne znaju.

"Ne znamo" rekli su talijanski turisti Chirro i Martina.

Neki imaju i objašnjenje zašto to čine. "Pitao sam taksista i on mi je rekao da nema problema", kazao je Nikolas iz Danske.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava"

Problema bi moglo biti kad stignu kazne koje idu i do 300 eura. Da Dioklecijanova palača nije javni toalet, još uvijek, čini se, mnogima nije jasno.

"Susjedi i ja, ovo što nas je ostalo po ovim uličicama, već smo se pripremili da nas čeka pakao kao i ova zadnja dva ljeta", zaključila je Čolak.

Nakon prošlogodišnjeg prebacivanja odgovornosti tko je kriv za divljanje turista, zaštitari ove sezone ranije kreću u patrolu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene