Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije na obali

Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi"

Aktualno Galerija Skupi kvadrati - 4 Skupi kvadrati - 4 Foto: DNEVNIK.hr Skupi kvadrati - 3 Skupi kvadrati - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skupi kvadrati - 2 Skupi kvadrati - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skupi kvadrati - 1 Skupi kvadrati - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Aljoša Vučetić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina Galerija 1/6 >>
Cijene kvadrata u Hrvatskoj i dalje divljaju. Visoke cijene s mora prelile su se i u unutrašnjost. Za kvadrat doma u istarskoj općini Bale kupci će morati duboko posegnuti u džep. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Više od 4500 eura - kad se sve zbroji i oduzme, toliko u prosjeku stoji kvadrat stana u maloj istarskoj općini Bale. I za cijenu građevinskog zemljišta, ako ga se i nađe, mora se poprilično iskeširati. Zadnja prodaja krenula je s cijenom od 190 eura po kvadratu, na kraju je ono otišlo po 270 eura.

Svaki drugi upit je za Bale, iako su cijene visoke. "Nema više zemljišta. Nema! Kuća? Rijetko! Zato što su stvorili brend, zato što su od jednog grada gdje nije nitko htio otići napravili jedan grad koji svatko želi", objasnio je Aljoša Vučetić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila"

Tajna Bala i skupih kvadrata, kaže načelnik Općine, leži u nekoliko koraka. Racionalno koriste teritorij koji imaju, brzi su na rješavanju papira, pažljivo se šire, a i turizam je stopiran na 4000 ležaja.

"Vjerojatno je ta naša, na prvi korak hajmo reći, kočnica koju smo imali u širenju građevinskih područja doprinijela tome da kvadrat bude skuplji", objasnio je načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Ipak, nisu kvadrati ovdje preskupi za sve. Mladima se nude općinske parcele "za euro" kako bi na njima gradili obiteljske kuće. Morao se naći, kaže načelnik, kompromis.

"Nama je to bilo izvrsno. Znači, za mladu obitelj s dvoje male djece, to je velika pomoć. Popularni smo, dolaze većinom mlade obitelji", kazala je Irena Kremenić Baričević iz Bala.

Do sada, stiglo je čak 50 mladih obitelji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene