Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapaljeno tisuće svijeća

U sjećanje na Vukovar osvijetljena Vukovarska ulica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sutrašnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, večeras su u Zagrebu tradicionalno zapaljene svijeće duž cijele Ulice grada Vukovara.

Zapalili su ih branitelji iz 30-tak udruga i djeca iz 13 osnovnih i srednjih škola s područja općina Trešnjevke i Trnja, a pridružili su im se i građani Zagreba i zagrebački ogranak HDZ-a. U akciji 'I reći ću vam još jednu stvar, zapamtite Vukovar', branitelji su na platou na križanju ulica Hrvatske bratske zajednice i Grada Vukovara, zapalili 350 svijeća u obliku križa i imena Vukovara i, nakon minuta šutnje, pomolili se za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Unutar velikog križa od lampiona gori 'Vukovarsko svjetlo mira', velika svijeća koju su donijeli branitelji motoristi. Govoreći na prigodnoj svečanosti predsjednik udruge Veterana 148. brigade Tihomir Kordić, rekao je da je oko 1700 ljudi ubijeno tijekom napada na Vukovar 1991. godine, a veliki broj građana i branitelja tog grada još se smatra nestalim. Branitelji Vukovara nanijeli su agresorskoj vojsci velike gubitke, među ostalim, uništili oko 500 oklopnih vozila i srušili 25 zrakoplova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan sjećanja FOTO Sjećanje na Vukovar Slika nije dostupna Diljem zemlje Hrvatska se svijećama sjeća žrtava Vukovara

>> Sjećanje na žrtve: Vukovarska mladež uputila poruku mira

Vukovar je branilo oko 1800 boraca među kojima njih 800 iz drugih dijelova Hrvatske i dijaspore, naglasio je Kordić. U obrani Vukovara sudjelovala su i 232 Zagrepčana kao dragovoljci ili kao pripadnici Prve gardijske brigade 'Tigrovi', istaknuo je. U obrani toga grada poginulo je 72 branitelja, od kojih su devet mučki ubijeni na Ovčari. Mnogi su nakon ranjavanja ostali teški invalidi, dodao je. Vukovar je postao simbol za sva herojstva i žrtve Domovinskog rata, ne zbog imena grada već zbog hrvatskih branitelja, rekao je Kordić, dodavši da branitelji poručuju: 'nećemo i ne smijemo zaboraviti Vukovar'. Inače, ovu akciju organizira 148. brigada Hrvatske vojske, koja je još 2004. zajedno s Područnim odborom HDZ-a Trnje pokrenula takvo obilježavanje u spomen žrtvama Vukovara. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene