Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u SDP-u

NA POVRŠINU IZLAZE NESUGLASICE Stranački veterani ne skrivaju ljutnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SDP-u nakon konačnog kadroviranja na površinu izlaze nesuglasice između "starog" i "novog" vodstva stranke.

U SDP-u imaju problema unutar vlastitih redova. Stranački veterani ne kriju ljutnju nakon subotnjeg okupljanja u Novoj Gradiški. Kako je Dnevnik Nove TV izvijestio, pojavila se ideja o tome da bi bivši SDP-ovi ministri trebali izbjegavati javne istupe. U kontekstu kriznog komuniciranja to je navodno predložio novi predsjednik glavnog odbora kojeg je u nedjelju branio potpredsjednik Zlatko Komadina.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

''Takvu konstrukciju gospodin predsjednik GO Fabijanić nije izrekao. To je netko rekao da je gospodin Fabijanić rekao. Sa sastanaka stranke bi trebalo ne prenositi, a pogotovo ne prenositi ovakve informacije'', smatra Komadina.

Davor Bernardić ne demantira izrečeno. Pokušava smiriti tenzije. ''Razgovor je bio pozitivan i otvoren i SDP je stranka koja otvoreno razgovara da bi mogla nuditi rješenja za Hrvatsku. Prema tome, uvijek otvoreno razgovaramo i samo u otvorenom razgovoru možete doći do boljih rješenja'', rekao je Bernardić.

Bivši ministri prozvani na okupljanju poručuju da će probleme unutar stranke riješiti iza zatvorenih vrata.

U SDP-u počinju razgovori oko formiranja Senata i savjeta stranke

Vodstvo SDP-a u ponedjeljak počinje razgovore s potencijalnim članovima stranačkih savjeta i senata, koji bi, kao savjetodavna tijela unutar SDP-a, trebali biti formirani oko Nove godine.

Predsjednik stranke Davor Bernardić u iduća dva do tri tjedna obavljat će razgovore o formiranju novog stranačkog tijela - Senata, te stručnih i središnjeg savjeta koji nisu sazvani od kraja 2011. godine, doznaje se u Predsjedništvu stranke.

Senat kao novo stranačko tijelo imao bi savjetodavnu ulogu i okupljao prepoznatljive članove SDP-a, od osnutka stranke 1990. do danas.

U tom kontekstu spominju se imena bivših ministara iz vremena Ivice Račana poput Željke Antunović, Antuna Vujića i Davorka Vidovića. U stranci kažu da će u Senat biti pozvani i neki lijevi intelektualci bliski SDP-u, te se u tom smislu spominje Vjerana Zuppu i Ivu Šlausa.

Očekuje se da će u Senat ući i neki bivši SDP-ovi gradonačelnici, načelnici i župani, koji bi stranci mogli pomoći svojim iskustvom.

Senat će savjetovati prvenstveno predsjednika i predsjedništvo stranke. Ideju o osnivanju tog novog stranačkog tijela proteklih su dana podržali Glavni odbor i Klub zastupnika SDP-a.

Do Nove godine razgovarat će se i s potencijalnim članovima stručnih savjeta koji izrađuju javne politike iz pojedinih sektora - od kulture i medija do gospodarstva.

U stranci kažu da nemaju namjeru formirati ''vladu u sjeni'', ali i da će se pojedine javne politike dograđivati ili ponovno kreirati. Za svaku javnu politiku planiraju četiri do pet komunikatora.

Ponovno će se birati predsjednici stručnih savjeta, ali i središnjeg savjeta, koji je dosad vodio Antun Vujić.

S potencijalnim članovima razgovarat će se u četiri oka i izložiti im program stranke, no nije predviđen nikakav formalni sastanak, kažu u stranci. (Barbara Štrbac/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene