U samo sat vremena autobusna karta od Zagreba do Splita poskupljuje za 80-ak kuna! Cijene, naime diktiraju sami prijevoznici, a one ovise o dobu dana, ali i o broju konkurentskih prijevoznika na istoj relaciji.


Cjenike zato posebno dobro trebaju proučiti svi koji putuju prema Jadranu, pogotovo prema Rijeci. U srijedu je u 14:15, u koliko je polazio autobus iz Zagreba prema Rijeci, cijena karte stajala 106 kuna, u jednom smjeru. Već sljedeće putovanje, ono u 14:55 bilo je jeftinije za 47 kuna.

Vezani članci Konj Autobus naletio na konja: Životinja od siline udarca na mjestu uginula U Marmontovoj ulici nepoznata osoba ispisala grafite uvredljivog sadržaja - 3 FOTO Policija u lovu na autora političkih grafita koji su osvanuli u Splitu: ''Odavno nismo imali ovakav događaj''

Ista relacija, isto vrijeme putovanja, samo 40 minuta poslije, ali i 47 kuna manje. Zašto se cijene autobusnih karata drastično razlikuju - prijevoznici koje smo to upitali nisu nam odgovorili.

Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru kažu kako cijene određuju isključivo prijevoznici.

'Nikada te cijene nisu fiksne, one se mijenjaju, ali možemo primijetiti da se u zadnjih godinu-dvije to zaista češće događa, nekada čak i na dnevnoj bazi', rekla je Ivana Šestić Trohar, glasnogovornica Autobusnog kolodvora Zagreb.

Borba cijenama češća je kada se putuje na Jadran. Ovisno o prijevozniku i terminu, cijene na relaciji Zagreb- Rijeka skaču od 48 do 126 kuna. Od Zagreba do Splita najjeftinije se putuje za 95, najskuplje za 176 kuna. Ali od metropole do Osijeka nema velike razlike, karta stoji između 125 i 131 kune.

Prijevoznici, kažu u HGK, očito svim sredstvima vode bitke za što veći broj putnika.

'Uvijek je rat, naročito kad je u pitanju zarada. Vremena su krize, vremena su pada prevezenog broja putnika i vremena su kada se ne bore za ekstra profit nego se bore za preživljavanje', napominje Ljubica Herceg, direktorica sektora za promet i veze HGK.

U agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja u tome ne vide ništa sporno jer, kažu, širok raspon cijena potiče konkurenciju. Koja sada putnicima ide na ruku barem dok si prijevoznici međusobno ruše cijene.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju