Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GIGANT NA KOLJENIMA

Dan žalosti u Puli zbog stečaja Uljanika: "Mobilni tim koji će se osnovati jedina je dobra stvar u cijeloj situaciji..."

Boris Cerovac(Foto: Dnevnik.hr)
Boris Cerovac(Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Cerovac(Foto: Dnevnik.hr) Boris Cerovac(Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/7 >>
Otvoren je stečaj nad Uljanik brodogradilištem. Tako je, zbog nedostatka bilo kakvog rješenja koje bi očuvalo proizvodnju, odlučio sudac Trgovačkog suda u Pazinu. Na pročeljima, zastava je na pola koplja, zbog Uljanika su otkazane i gradske priredbe, a u Puli je progašen Dan žalosti.

Emotivan je to gubitak za sve građane, kaže gradonačelnik Boris Miletić. Za stečaj i nesposobnost proziva Vladu.

Pročitajte i ovo Ima li Debeljak novca za međufinanciranje? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Odluke o Uljaniku Sindikati o odgodi stečaja: "Agonija se nastavlja, od Vlade očekujemo isplatu plaća radnicima" Slika nije dostupna Čeka se konačan odgovor Vlade Cerovac: "Nikome nije u interesu stečaj Uljanika"

"Ovo je Dan žalosti upravo iz razloga što je to i kulturni, i emotivni i gospodarski subjekt, nešto što je opstalo 163 godine. Ako to netko danas odluči staviti u stečaj, ja ne znam na koji drugi način o ovome govoriti, nego o Danu žalosti", poručio je Miletić.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na ove prozivke time da je Vlada davala novac za funkcioniranje brodogradilišta kao i za plaće radnicima.

"Odbacujem ove glasove iz pojedinih političkih stranaka, sve u kontektstu nekakve izborne kampanje. Ova Vlada nije digla ruke od brodogradilišta, brodogradnje ni Uljanika", poručio je premijer.

Ovo je prvi put da se Dan žalosti proglašava zbog stečaja tvrtke. Dosad se proglašavao zbog smrti dužnosnika ili tragedija poput nesreća ili terorističkih napada. Cijelu situaciju prati novinarka Nove TV Petra Fabian Kapov koja je razgovarala s predsjednikom Jadranskog sindikata Borisom Cerovcem.

Radnici nisu primili plaće mjesecima, zadnje što su primili bili su minimalci. Hoće li biti dovoljno novca za pokriti sve te dugove?

Danas je 13. svibnja što znači da je to osma plaća koja je trebala biti isplaćena, no već radimo i za devetu plaću. U tih devet mjesecu isplaćena su tri minimalca, uz ono što je ostalo za isplatiti su i regres i božićnica.

Danas ste saznali kako će Zavod za zapošljavanje osnovati mobilne timove, što će zapravo biti njihov posao?

Mi smo kao sindikati i poslodavci tražili da se sa stečajnim upraviteljima u Uljaniku pojave i radnici, mobilni tim Zavoda za zapošljavanje, koji bi nam pomogao da se ne naprave gužve na birou, nego da se unutar Uljanika dogovori o prebacivanju radnika na biro. Izračune i ostalo određivat će upravo taj mobilni tim. To je jedna i jedina dobra stvar u cijeloj ovoj situaciji.

Kako će se izračunavati naknade, hoće li to možda biti prosjek minimalnih plaća?

Što se tiče izračuna, o tome će se izjasniti radnici Zavoda za zapošljavanje tako da je trenutno o tome teško donositi zaključke. Moram reći da u 163 godine postojanja Uljanika, ova Vlada nije uspjela održati Uljanik, brodogradnju, dok su ostale tri, četiri koje su bile vlasnik Uljanika cijenile brodogradnju i radile na tome da zadrže Uljanik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene