Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladni radijatori

U Petrinji ostali bez grijanja: Potrošači pokleknuli pred visokim cijenama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveće stambeno naselje u Petrinji ostalo je bez grijanja. Ložač i gradska vlast tvrde da se to događa zbog neplatiša i tek sad potežu pitanje ovrhe dužnika.

Na Sajmištu, najvećem stambenom naselju Petrinje, za 1.100 stanara u šest višekatnica sa 314 stanova, u utorak u podne počelo je gašenje centralnog grijanja, a jučer ujutro prekinuto je u cijelosti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“

Time su se ispunila višetjedna upozorenja da se Sajmište, zbog neplaćanja računa od strane dijela korisnika, više neće moći grijati. 'Potrošen je sav plin, zadnju toplinu isporučio sam u 8,05 sati. Sada na struju rade samo cirkulacijske pumpe za preventivno održavanje sustava protiv smrzavanja. Ako se dobavi plin za dva sata mogu opet pokrenuti kotlove. Ovaj prekid opskrbe prvi je slučaj u mome dvosezonskom održavanju kotlovnice', jučer je rekao ložač Damir Durbek.

>> Hrvati jučer potrošili najviše plina u povijesti!

'Dugovanja stanara za grijanje iz ranijih i ove zime dosegla su 600.000 kuna i više nema novca za nabavku novog plina. Za isporuku iz INA-e trebalo bi najmanje 150.000 kuna, ana zasebnom računu stranara tek je 20.000 kuna. Ako se poboljša uplata dužnika mogli bi opet početi s grijanjem', kaže Pejo Trgovčević, direktor Komunalca Petrinja, gradske tvrtke zadužene za upravljanje toplinskom energijom na Sajmištu.

Cijene su previsoke

'Od ranije imam termoakumulacijsku peć i već sam je uključio. Deblje sam obučen, pred televizorom se pokrijem dekom. Srećom, dolaze topliji dani. Od rujna prošle godine redovito sam uplatio sve obroke, po 960 kuna mjesečno, a zadnju ratu od veljače od 1.032 kune', kazao je umirovljenik Josip Kušan iz zgrade u Ul. Grge Novaka.

I mnogi drugi su uredno plaćali rate, koje su bile i do 1.400 kuna mjesečno, ali ih to nije spasilo od hladnih radijatora. No, dio njih kazuje da su (pre)visoki računi razlog što nisu mogli plaćati svoje obveze.

'Stan sa 32 m2 naslijedio sam od pokojnih roditelja. Još nisam platio ni jedan račun. Za ovozimsko grijanje dugujemo 3.600 kuna. Nemam odakle, živim samo od 1.360 kuna mirovine, ali planiram preko ljeta pokriti obveze', iskreno je kazao jedan od anonimnih dužnika iz najduže i najveće zgrade.

Zašto ovaj problem već nije riješen?

Jučer su gradonačelnik Željko Nenadić i i direktor P. Trgovčević održali, za javnost zatvoren, novi sastanak s predstavnicima stanara. 'Žao mi je što je došlo do prestanka grijanja. Protiv svih dužnih vlasnika stanova provest će se ovrha, a sa stanarima u najmu raskinuti ugovori o stanovanju', zakonske mjere najavio je Željko Nenadić. Kada bi i pod kojim uvjetima grijanje opet moglo stići na petrinjsko Sajmište nije se jučer znalo.

Ovo nije prvi puta da je Sajmište ostalo bez grijanja. Događalo se to i prije nekoliko godina. Pitanje je zašto gradska vlast nije iznašla rješenje ovog problema i prije. Očito je trebalo proći nekoliko godina da se počne pričati o ovrsi dužnika koja se bez većih poteškoća vrši i u drugim gradovima u Hrvatskoj. (I.D. / Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene