U Opuzenu je u 9 sati počeo najavljeni prosvjed za bolje zdravstvo Građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve.

Galerija


Na najavljeni prosvjed u Opuzenu za bolje zdravstvo, u subotu je u 9 ujutro došao samo Ivo Matičević iz Građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve. 

Vezani članci Bolnica, ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila od koje je bolesti znatno povećan broj umrlih Problemi u zdravstvu - 3 Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva?

Kako piše 24sata, Matičević je rekao da je od dolaska odgovorio sve one koji su mu se željeli jer nije želio da netko dobije kaznu.

Mjesto događaja osigurava otprilike 50 policajaca.

Ivo Matičević s megafonom u ruci prelazi cestu na pješačkom prijelazu, dok policija regulira promet.

''Po pitanju zdravstvene zaštite pozvali smo premijera, ministra, predsjednicu. Sve smo pozvali da štite Ustav Republike Hrvatske, da ispoštuju prema neretvanskom narodu sve što treba i ima po Zakonu. A to je zdravstvenu sigurnost koju nemaju. Tražili smo uspostavu helikopterske službe. Helikopter se čeka po dva sata. Ljudi umiru'', govorio je u megafon Matičević i pozvao policajce na mjestu prosvjeda da stanu na pješački prijelaz.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u subotu iz Osijeka kazala da je zaprimila pismo GI Sinovi i kćeri Neretve u kojem su upozorili na kršenje Ustava. ''Odgovorila sam im na pismo prije jedno mjesec dana i pisala ministru Kujundžiću. Nastavit ću se baviti ovom problematikom i mislim da je iznimno bitna. Dostupnost zdravstvene zaštite je jedno od temeljnih ljudskih prava, ne samo Ustavnih'', kazala je predsjednica i istaknula zabrinutost zbog odnosa prema pacijentima, ali i liječnicima.

Podsjetimo, iz Građanske inicijate Sinovi i kćeri Neretve upozorili su na kršenje Ustava i zakona o zdravstvenoj zaštiti u dolini Neretve. U pismu koje su uputili predsjednici i premijeru navode niz problema koji, kažu, utječu na živote sto tisuća ljudi.

Traže, među ostalim, izgradnju županijske bolnice i uspostavu helikopterske medicinske službe.

"U mandatu ove vlade pokrenuli smo postupak da u Metkoviću, odnosno u dolini Neretve potrebito je napraviti dnevnu bolnicu kako bi se podigla kvaliteta. S promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti smo modificirali i poboljšali model Hitne tako da vjerujem da će i dolje biti bolja skrb o pacijentima", smatra Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju