Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili smjernice

Smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja i račune za vodu, sve ostalo poskupljuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović danas je objavio prijedlog mjera i osnovne smjernice svog prvog proračuna.

Vlada u ovoj godini planira smanjenje deficita za 5,3 milijarde kuna ili 1,6 postotnih bodova BDP-a, i to uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto.

Vladine mjere i smjernice za izradu proračuna predviđaju smanjenje rashoda državnog proračuna za 4,6 milijarde kuna, tako da bi rashodi proračuna iznosili 117,6 milijardi kuna, prihodi bi bili 108 milijardi kuna, a deficit državnog proračuna 9,6 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Premijer Milanović je kazao kako za ovu godinu očekuju godišnju stopu rasta BDP-a od 0,8 posto, 2013. godine od 1,5 posto, a 2014. godine od 2,5 posto. No, Milanović je naglasio i kako je ključan preduvjet za ostvarivanje ovogodišnje stope od 0,8 posto da Hrvatska privuče investicije na razini 7,4 posto BDP-a što iznosi oko 8 milijardi kuna.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je kako je to vrlo optimističan scenarij, a u slučaju pogoršanja situacije Vlada ima i 'drugu liniju obrane', odnosno još radikalnije rezanje potrošnje.

Najavio je niz razgovora s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, od MMF-a i Svjetske banke do rejting agencija, u slijedećih tjedan dana.

>> Doznajte hoće li se plaća i vama smanjiti!

Što se tiče subvencija Vlada bi na njima trebala uštediti oko 1,4 milijarde kuna, ponajviše na subvencije za poljoprivredu i subvencije HŽ-u. Smanjeni su i rashodi za zaposlene u državnim upravama čime bi se godišnje trebalo uštediti oko dvije milijarde kuna. Ipak, Milanović je istaknuo da se ne radi o broju ljudi već o masi, što znači da neće biti otpuštanja.

'Posao u javnom sektoru je neupitan, otkaza neće biti, no prekovremenih sati i nagrađivanja po upitnim kriterijima također neće biti', kazao je ministar financija Slavko Linić

'Očekujemo razumijevanje sindikata jer zaposleni u javnom sektoru imaju sigurnost radnog mjesta kakvu nemaju oni u privatnom sektoru', rekao je Milanović koji je najavio da će o svim spornim pitanjima voditi dijalog sa socijalnim partnerima.

Ponovno će se uskladiti i mirovine za sve umirovljenike, kazao je novi premijer. Nadalje, iako se PDV diže na 25 posto, na 10 posto će se smanjiti stopa PDV-a na dječju hranu, ulja, masti i račune za vodu. Podizanje stope PDV-a za 2 posto u proračun bi trebalo donijeti dodatne 2 milijarde kuna. S druge strane, zbog povećanja PDV-a cijene bi mogle rasti 1,4 posto. Produljuju se i rokovi plaćanja PDV-a na 45 dana.

'Međustope postoje u Europi i pokazale su se funkcionalne. Ove mjere su zaštita za ugrožene, a detaljni proračun dolazi za 2 tjedna', kazao je premijer. 'Smanjujemo proračunske rashode, ovo su mjere za stabilnost, prilika da se pokrenemo'.

'Ovim smjernicama štitimo najugroženije, jačamo konkurentnost gospodarstva i stabiliziramo javne financije', poručio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Tko će profitirati a tko izgubiti poreznom reformom

Smanjit će se i stope za obvezno zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto. Zbog povećanja neoporezivog dijela dohotka s 1.800 na 2.200 kuna 742.000 radnika, koji primaju plaću između 3.200 i 5.600 kuna, tom mini poreznom reformom imati veće plaće od 67 do 80 kuna. Oni najsiromašniji, koji imaju plaću do 2.500 kuna, a kojih je u RH 380.000, ovom poreznom reformom neće ništa ni izgubiti ni profitirati, osim što će im se povećati neoporezivi dio dohotka. Oni najbogatiji, s plaćama većim od 10.000 kuna, kakvih je u RH oko 60.000, imat će plaće manje za iznose između 153 do 271 kune. 

'Treba imati hrabrosti i konačno napraviti mjere koje su odavno trebale Hrvatskoj', poručili su ministar Linić i premijer Milanović. 

'Hrvatska Vlada prvi put dobrovoljno smanjuje javnu potrošnju u nepovoljnim, ali relativno stabilnim okolnostima', izjavio je premijer Milanović nakon današnje sjednice na kojoj je predloženo smanjenje državnog proračuna za 4,6 milijardi kuna.

Primjena donesenih odluka započinje 1. ožujka, osim smanjenja PDV-a na dio usluga u turizmu i ugostiteljstvu što planiraju uvesti od 1. siječnja 2013. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene