Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže novi PDV od 25 posto

Doznajte hoće li se plaća i vama smanjiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović sutra će objaviti osnovne smjernice svog prvog proračuna.

Proračun će biti realno manji, sva ministarstva će izgubiti. Ne diraju se samo mirovine i plaće državnih službenika, ostalo se reže. No, ovaj proračun donosi nam i neke novosti - ponajprije veći PDV.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani"

Od 1. ožujka živjet ćemo s većim PDV-om i to drugim najvećim u Europi. Vlada tvrdi da nam život ne bi trebao poskupjeti, no dosadašnja iskustava zemalja gdje se povećavao PDV pokazuju suprotno. U krajnju ruku i Hrvatska je bila povećala PDV pa trgovci nisu odoljeli. Vlada kaže da spašava proračun, no u kampanji o tome nije bilo spomena.

>> Bit će ovo teška godina: Povećanjem PDV-a rastu i cijene

PDV će se povećati s 23 na 25 posto. Banski dvori planiraju time dobiti 3 i pol milijarde kuna. Time prije svega žele postići stabilizaciju proračuna, da bude manji minus, lakšu otplatu kredita i rizik manje potrošnje. Dobit ćemo i međustopu od 10 posto. Vlada tom međustopom misli od građana dobiti razumijevanje za povećanje PDV-a. Međustopom se smanjuje PDV za ulja, masti, dječju hranu i opskrbu vodom. Zašto na tom popisu nije i dječja odjeća? Jer to ne dopušta direktiva Europske komisije, a isto je i sa strujom.

Zanimljivo je i što se nekima mijenjaju platni razredi, plaće će nekima porasti nekima pasti. Nekih 280 milijuna država će praktički dati radnicima. Važno je vidjeti tko će to dobiti. Najniži platni razred, oni sa 3.200 kuna dobili bi 67 kuna veću plaću, oni sa 3.900 - 80 kuna više, a na plaću od 5.500 dobije se sedam kuna. Plaća od 7.800 ostaje ista, dok se s plaća od 8.000 kuna smanjuje za 35 kuna. 155 kuna manje dobivat će oni s plaćom od 10.000 kuna, to jest, 300 kuna manje na plaću od 20.000 kuna.

2012. - godina malih investicija

Kada se pogleda tko ima koliko plaću: 100.000 radnika je u platnom razredu 5.500 - 20.000 kuna. Najviše radnika, njih 750.000, ima plaću između 2.500 i 5.500 kuna. 400.000 radnika ima plaću 2.500 kuna ili manju.

Najvažniji problem je kako ostvariti gospodarski rast. Ova godina će biti godina malih investicija, a to se tiče malih infrastrukturnih radova, nastavit će se takozvani 'Kosoričini investicijski planovi', a Vlada će promijeniti i javno-privatno partnerstvo koje je do sada bilo u debaklu. Velike investicije čekaju 2013., moraju se pripremiti dokumenti, primjerice za željeznicu Zagreb-Rijeka koja se ne može se graditi još dvije godine jer nema nijednog dokumenta. I ono što je najvažnije razgovara se s investitorima.

Država više nema novaca, ali moći će investirati stranci. Od 2013. vidjet ćemo prve velike streteške lopate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene