U nedjelju počinje zimsko računanje vremena što znači da se kazaljke pomiču za jedan sat unatrag, s tri na dva ujutro. Također, od ponedjeljka, 1. studenog počinje zimski obračun potrošnje električne energije, vozači su obavezni imati upaljena svjetla na vozilima, a vlakovi će se zaustaviti na jedan sat da bi uskladili vozni red.


U noći na nedjelju u tri sata ujutro pomičemo sat za jedan sat unatrag - počinje zimsko računanje vremena. Stoga će od ponedjeljka, 1. studenog, biti obavezna vožnja s upaljenim svjetlim, a od 15. u mjesecu morat će se imati zimska oprema na vozilima. 

Zimska oprema obavezna je na prometnicama u zimskim uvetima - ako je kolnik prekriven snijegom ili poledicom.

Pomicanjem sata bit će zahvaćen i željeznički promet - vlakovi će na kolodvorima biti zaustavljeni da bi se uskladio vozni red.

Sat, ilustracija Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Sat (Foto: Getty Images) Uskoro zimsko računanje vremena: Saznajte kada ćemo spavati sat duže

Također, počinje zimsko obračunavanje potrošnje električne energije, to jest prema višoj tarifi obračunavat će se od sedam sati do 21 sat, a prema nižoj od 21 sat do sedam sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju