Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brodogradilište 3. maj

U more porinut najveći asfalt-tanker na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U brodogradilištu 3. maj danas je u more porinut prvi iz serije od četiri tankera za prijevoz asfalta čiju su gradnju riječki brodograditelji ugovorili sa švedskom kompanijom Wisby Tankers.

Riječ je o tankeru nosivosti 15 tisuća tona čije ga karakteristike čine jedinstvenim takve vrste i trenutačno najvećim asfalt-tankerom na svijetu. Tanker je dug 133 i širok 23 metra i pokreću ga motori iz trećemajske Tvornice motora i dizalica. Vrijednost cijelog posla sa švedskom kompanijom je oko 130 milijuna dolara, a bio je ugovoren u izrazito nepovoljnim tržišnim uvjetima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Predmet spora Nova kriza koja bi mogla eskalirati: Naoružani vojnici upali na tanker, čini se da plovi prema Iranu! Ilustracija Kod Jemena Projektil pogodio tanker koji je plovio prema Jadranu: Izbio je požar, poslan američki razarač

>> Danko Končar sa sindikalistima brodogradilišta 3.maj

Posljednji iz serije asfaltaša naručitelju bi trebao biti isporučen u prvom tromjesečju iduće godine za što će, najavili su trećemajci, sljedećih mjeseci trebati zapeti u proizvodnji pa i raditi u tri smjene. Kako je nakon porinuća, kojem je nazočio i predstavnik naručitelja Jonas Engstrom, kazao predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan, postoje naznake da bi ista kompanija još jedan tanker za prijevoz asfalta, veći od ovih, nosivosti 30 tisuća tona, gradila u riječkom brodogradilištu.

Na porinuću u škveru bilo je i tristotinjak Riječana koji su prije svečanosti uz stručno vodstvo i turističke vodiče obišli brodogradilište. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene