Pripadnici osječkog HGSS-a su, u suradnji s rendžerima Parka prirode Kopački rit, izvukli i spasili jednu osobu koja je propala u dubok sloj mulja presušenog jezera.

Galerija Spašavanje u Kopačkom ritu - 2 Spašavanje u Kopačkom ritu - 4 Spašavanje u Kopačkom ritu - 3 +0 Spašavanje u Kopačkom ritu - 1

Pripadnici osječke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u utorak su, zajedno s rendžerima Parka prirode Kopački rit, iz dubokog sloja mulja presušenog jezera s teško pristupačnog močvarnog područja tog parka izvukli jednu osobu, objavio je u srijedu HGSS.

Dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12:25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit, koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek.

Za akciju je određen najviši stupanj hitnosti i na lokaciju su odmah upućena dva spašavatelja HGSS-a iz osječke Stanice koji su se na navedenu lokaciju uputili terenskim vozilom dok su ostali bili u stanju pripravnosti. Uz dvoje pripadnika HGSS-a u spašavanju je sudjelovalo i troje rendžera PP Kopački rit.

Ugašena vatra na području Kopačkog rita Ugašen požar na području Kopačkog rita: "Vatrogasci će ostati dežurati cijelu noć, dim se osjetio i u Osijeku"

Budući da je do lokacije na kojoj su se nalazile tražene osobe valjalo prijeći dio močvarnog područja rita, spašavatelji su uz terensko vozilo morali koristiti i čamce, a potom su dio puta morali prijeći i pješice sa svom spasilačkom opremom.

U koordiniranoj akciji spašavatelja i rendžera – nadzornika Parka prirode ugrožena je osoba uz pomoć užeta i medicinske daske izvučena na sigurno tlo. Akcija je uspješno okončana oko 15 sati.

U HGSS-u ističu da u ovoj neobičnoj, ali nimalo bezazlenoj akciji spašavanja, važna je bila pravovremena reakcija i visoka motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobe koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj je bila sačuvala prisebnost.

Policija spasila migrante Policija spasila petero migranata, među njima i dvoje djece

Također napominju izvrsnu suradnju HGSS Stanice Osijek i PP Kopački rit koja traje od samog početka osnivanja Stanice. Posebno je intenzivna suradnja, navode, bila tijekom poplava koje su pogodile županjsku Posavinu i u kojima su sa svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri PP Kopački rit.

Zajedničke aktivnosti HGSS-a i rendžera PP Kopački rit se provode kroz razne vježbe i edukacije kao što su pružanje prve pomoći ugroženima, spašavanju iz leda, traganju i drugim oblicima spašavanja ljudi. Takve zajedničke aktivnosti rezultiraju svakodnevnom brigom za sigurnost posjetitelja te po potrebi akcijama spašavanja ugroženih osoba.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju