Život u pandemiji nimalo nije lagan onima koji žive - u kontejnerima. Poput građana u Glini koji tamo borave gotovo godinu dana. Čeka ih, nažalost, još jedna zima izvan njihova doma, pa im je Crveni križ podijelio grijalice.


Ljubica Papuča koronu je preboljela u kontejneru. "Korona i potres...sve je promijenila.''

Ljubica kaže kako je tu bila, izolirana, išla u Topusko, ima i nalaze. "Da nisam cijepljena, ne bi me spasio nitko", zaključuje.

Spas još uvijek traže mještani kontejnerskog naselja u Glini.

Blaža Crnolatac se igra sa psom. Kaže - ona joj je ostala jedina, jedina koja joj olakšava odvojenost od doma. Kaže da joj srce puca kad se sjeti da neće u svoj stan 5-6 godina.

Ivan Janković, gradonačelnik Gline - 3 Gradonačelnik Gline nakon odluke o ukidanju obroka: ''Nitko neće ostati gladan. Moramo biti obzirni prema državnim sredstvima''

Građani kontejnera u Banovine izrugani, stižu im računi - 5 Stanovi im razrušeni u potresu, ali računi za pričuvu i dalje stižu: "Zašto bih platila ako će se zgrada srušiti? Ne želim da me prave budalom"

Kako bi ih bolje opremili za još jednu zimu koju neće provesti u svojim kućama, djelatnici Crvenog križa dijelili su grijalice i lopate za snijeg. Zdenku ipak nešto drugo muči.

Zdenka Pađan iz Gline pokazuje vrata koja se otvaraju prema vani.

"Ako bude veliki snijeg, ja ću morat izać kroz prozor, da bi mogla očistit snijeg da otvorim vrata", tumači Zdenka.

Za život u skučenom prostoru ima sve manje strpljenja. Od starih navika teško se odvojiti. "Dosadno je, evo, obećali su nam da će nam priključiti internet međutim nema. Ja ne bježim od toga i da plaćam", tužno će Zdenka Pađan.

Ipak, u tom se naselju smijeh još uvijek može čuti.

Jadranka Ferčec iz Gline kroz smijeh poručuje da je zadovoljna. ''Hladno nam nije, gladni nismo, toplo nam je, inače smo mi podstanari, tako da nam je ovdje čisto dobro", kaže Ferčec.

Dragica Mađarac kaže kako se upisala za stan, obećali su da će se raditi neka zgrada i da prioritet imaju oni iz kontejnerskog naselja. Kaže kako se nadaju da će se graditi, jer, sad nada umire zadnja.

Nade da svijet mogu promijeniti na bolje imaju volonteri koji su proslavili svoj dan. One koji su posebno pomagali u Sisačko-moslavačkoj županiji nagradio je Crveni križ.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju