Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme u Istri

Spektakularno! Snimili pijavicu na moru iz neposredne blizine: ''Mogu doplivati do nje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istrom je haralo nevrijeme za vrijeme kojeg su na moru nastajale pijavice. Spektakularna snimka nastala je upravo kada je

Više puta ovog ljeta nastajale su pijavice na moru. Posljednja je snimljena u prijepodnevnim satima nedjelje, na moru u Istri. Snimku objavljujemo uz dopuštenje  ''Diving Center Shark Croatia''.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu Kriminalistička obrada u tijeku Dvije nasilnice iz Splita noć provele u policijskoj postaji: Prijeti im visoka kazna Maltretiranje djevojke u Splitu napale je dvije žene Djevojke su uhićene: Društvenim mrežama širi se video maltretiranja djevojke u Splitu

Podsjetimo, snažno nevrijeme opet je pogodilo Istru, a na moru su se formirale brojne pijavice.

Pijavice se smatraju slabim tornadima. U Hrvatskoj najčešće nastaju iznad mora.

Uglavnom se pojave dolaskom hladnog zraka nad toplu morsku površinu. More kao izvor vlage dodatno pogoduje razvoju velike nestabilnosti atmosfere i olujnih oblaka.

Pijavica se sastoji od vodenih kapljica podignutih s morske površine te kondenziranih kapljica u oblaku.

Uslijed strujanja toplog i hladnog zraka razviju se oblaci koji pijavicu hrane energijom. Na visini se topli zrak ohladi, postaje teži od okolnog i pada u obliku hladne struje koja kondenzacijom uzrokuje pojavu oborina na stražnjoj strani oblaka.

Kada oslabi izvor toplog zraka pijavice nestaju. Što je vlažnost zraka veća, to su pijavice niže i deblje. Pijavica može biti široka i nekoliko desetaka metara, a trajati može i do 20 minuta. Donji dio pijavice vidljiv je jer je sastavljen od morskih kapljica, a gornji dio zbog kondenzacije vodene pare. Brzina vjetra koja se razvija u pijavicama na našem području doseže i više od 80km/h.

Obično nastaju ljeti ili ujesen dok je još topla morska površina.
Pijavica može skrenuti s vodene površine na kopno, gdje najčešće razorno djeluje i vrlo brzo nestane. Ako nastanu nad kopnom, sastoji se od prašine i pijeska. U Hrvatskoj je najviše pijavica primijećeno na području između Dubrovnika i Visa, gdje ih se pojavi i desetak na godinu, dok se duž zapadne obale Istre pojave dvije do tri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene