Hrvatski sabor danas nastavlja zasjedanje na Markovu trgu. Na dnevnom redu sjednice, koja će početi u 9:30, naći će se izvješće o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu i prvu polovicu ove godine.


Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedanje iznošenjem stajališta klubova zastupnika pa glasanjem o dosad raspravljenim točkama. Nakon toga je na dnevnom redu godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2019. te za prošlu godinu.

Vezani članci Zdravko Marić Sabor do sitnih noćnih sati raspravljao o Zdravku Mariću: ''To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast'' Sjednica Sabora - 2 Rječnik državnog vrha i pljuštanje uvreda glavna tema u Saboru: ''Kakve koristi Hrvatska ima od toga?'

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izvijestio je u srijedu da se danas neće glasati o članstvu Lovre Kuščevića u Odboru za zakonodavstvo te da će do idućeg glasanja u taj Odbor predložiti nekog drugog. ''U razgovoru s Kuščevićem on je procijenio da u ovom trenutku vjerojatno ne bi bio član Odbora za zakonodavstvo“, kazao je Bačić te najavio da će nekog drugog do idućeg glasanja predložiti u taj Odbor.

Pojasnio je da je Kuščević s pravničkim referencama bio najlogičniji izbor za člana Odbora za zakonodavstvo, ali će sada stranka razmotriti članstvo u nekom drugom od radnih tijela Sabora. "S Kuščevićem sam u dva navrata razgovarao i htjeli smo da se na određen način zaustavi ovaj napad na njega i da ne ide u taj Odbor. O njegovu daljnjem statusu u radnim tijelima zajedno ćemo se dogovarati", kazao je Bačić u Saboru te pojasnio kako su time htjeli izbjeći kritike javnosti.

Oporba se protivila imenovanju Kuščevića

Dodao je i da koalicijski partneri nisu imali ništa protiv Kuščevićeva imenovanja koje je sada povučeno. Oporba i dio javnosti protivili su se imenovanju Kuščevića u članstvo Odbora za zakonodavstvo s obzirom na to da mu je nedavno na zahtjev DORH-a skinut imunitet zbog istrage o malverzacijama sa zemljištem.

Sjednica Sabora počela je slobodnim govorima, a nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola iskoristio je svoje vrijeme za govornicom kako bi iskazao podršku prosvjedu medicinskih sestara i tehničara najavljenom za četvrtak. 

''Sestre su uvijek tu kada je potrebno nama i našim bližnjima. Zato mislim da bi mi svi saborski zastupnici trebali izraziti podršku njima i produžiti 10 koraka izvan zgrade Sabora i solidalizirati se s njima'', rekao je Škibola prije nego što je šutnjom podržao mediciniskim djelatnicima. U rukama je držao i papir na kojem je pisalo #svizasestre i #sestrezajedno.

Maras o Turudiću

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras komentirao je slučaj suca Ivana Turudića koji je počinio prometni pokršaj i bježao od policije. ''Da kao u svakoj normalnoj državi sudac preuzme odgovornost i da svoj mandat da na raspolaganje, on to ne čini. To mogu shvatiti. Ali da iza njega staje i ministar Bošnjaković i Vrhovni sud, gotovo je pa nevjerojatno. Ali građani moraju znati da je to isti krug kljudi i da oni štite jedni druge'', kazao je u Saboru Maras.

''Gospodin Turudić i gospodin Sessa (op.a. Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda) su produkt HDZ-a i HDZ-ova pravosuđa. Bili su kandidati za predsjednika Vrhovnog suda Kolinde Grabar-Kitarović. Kad bude danas objavljivala kandidaturu, neka kaže što je učinila da suci poštuju zakone i ne ignoriraju sudove'', poručio je Gordan Maras i pozvao ministra pravosuđa Davora Božinovića da pokrene stegovni postupak. (V.P./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju